Συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε. για ανταλλαγή δεδομένων επιβατών

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 16:56
UPD:17:18
A- A A+

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Ε.Ε. στο θέμα της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές, στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι τώρα η συμφωνία θα υποβληθεί, για έγκριση, στους 27 εκπροσώπους των χωρών- μελών της Ευρώπης.

Η ισχύουσα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που επετεύχθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εκπνέει τον άλλο μήνα, προβλέπει την υποβολή στις Αμερικανικές αρχές, 34 πληροφοριών, για κάθε επιβάτη που μεταβαίνει από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες τις νέας συμφωνίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά διπλωματικές πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι επιτρέπει μεταβίβαση λιγότερων πληροφοριών, οι αμερικανικές αρχές, όμως, θα μπορούν να διατηρούν τις πληροφορίες αυτές, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες που δεν μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των επιβατών σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 4.460 ευρώ ανά επιβάτη καθώς και την απώλεια της άδειας προσγείωσης.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ASSOCIATED PRESS, BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή