Πολιτική κόντρα για την πρόσληψη καρδιολόγων και παθολόγων σε Μονάδες Αιμοκάθαρσης

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 21:25
shutterstock
A- A A+

Με τροπολογία και χωρίς αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση πέρασε  διάταξη που επιτρέπει να εργάζονται στις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ)  παθολόγοι ή καρδιολόγοι μετά από τρίμηνη εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο.

Σύμφωνα με την ΕΝΕ, πρόκειται για μία αυθαίρετη και πρωτοφανή για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα νομοθετική ρύθμιση και ήδη η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία ζήτησε την ανάκληση της.

Αν αναλογιστεί κανείς, ότι η ειδικότητα της νεφρολογίας διαρκεί 4 χρόνια επιπλέον του ενός χρόνου της ειδικότητας της παθολογίας, η τρίμηνη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά ελάχιστος χρόνος.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των ιατρών αυτών, ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν ιατρικές πράξεις στο σχετικό αντικείμενο εντός των ΜΧΑ.

Με ερώτηση που κατέθεσε Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Χρήστος Γιαννούλης, στον υπουργό Υγείας και την οποία συνυπογράφουν 38 βουλευτές του ΣΤΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ζητούν να ενημερωθούν σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί  το υπουργείο ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ως προς το προσωπικό τους αλλά και ως προς τον εκσυγχρονισμό του  τεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Παράλληλα ερωτάται ο υπουργός πως θα διασφαλιστεί η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των παθολόγων και καρδιολόγων, που θα επανδρώσουν τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή