Παγκόσμια δυσπιστία προς τις ΗΠΑ (δημοσκόπηση)

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007 18:39
A- A A+

Η παγκόσμια δυσπιστία προς το πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους μετατρέπεται σε αντιαμερικανισμό, όπως καταδεικνύει η μεγαλύτερη μέχρι τώρα παγκόσμια δημοσκόπηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Pew σε δείγμα 45.239 ανθρώπων από 47 χώρες, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η υποστήριξη προς τις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά στην Δυτική Ευρώπη, ακόμη και στην Βρετανία, ενώ μειώνεται σημαντικά και σε άλλες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη, η Κίνα και η Μέση Ανατολή.

Στην έρευνα καταγράφεται «μία διάχυτη και διευρυνόμενη απέχθεια για τις αμερικανικές αξίες και ιδέες», αν και η αμερικανική τεχνολογία και η pop κουλτούρα παραμένουν δημοφιλείς.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες εκφράζει την αποδοκιμασία της για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ προωθούν την δημοκρατία και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τις παγκόσμιες ανισότητες και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η εχθρότητα προς τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη στις μουσουλμανικές χώρες και την Δυτική Ευρώπη, όπου εκφράζεται και ελάχιστος ενθουσιασμός για τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία. Μάλιστα, τα ποσοστά αποδοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι χαμηλότερα από αυτά του Τζωρτζ Μπους.

Η Μαντλίν Ολμπράϊτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την δημοσκόπηση μίλησε για την αύξηση του «μηδενισμού» και της «αρρυθμίας» στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ραγδαία μειώνεται και η υποστήριξη προς τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αν και το 70% των Αμερικανών εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Βρετανία, προς την οποία η υποστήριξη μειώθηκε από το 69% το 2002 στο 49% το 2006, για να πέσει στο 38% εφέτος.

THE TIMES, LE MONDE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή