Στα λευκά η Αττική- Συστάσεις να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 12:51
UPD:17:09
INTIME NEWS
A- A A+

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις μετακινήσεις στους δρόμους έφεραν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Αττική.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Από το βράδυ της Τρίτης 16/2 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα σταματήσουν. 

Την ώρα που συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο, κλειστοί παραμένουν πολλοί δρόμοι στο λεκανοπέδιο ενώ οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Στις 6:00 μμ θα κλείσουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ στην Αττική, ενώ αναβλήθηκαν για σήμερα οι εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του λεκανοπεδίου. 

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κάλεσε τους πολίτες κα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης με την κακοκαιρία και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Αττική με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί. Θα επηρεάσει την Αττική μέχρι αύριο το πρωί, επηρεάζει ήδη την Εύβοια, και θα επηρεάζει και μέχρι αύριο το απόγευμα την Κρήτη. Συνιστούμε προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις. Να αποφεύγουμε όλες τις περιττές μετακινήσεις όσο αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.  

«Η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το καιρικό φαινόμενο που πλήττει τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί».

«Η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση», σημείωσε επίσης αναφερόμενος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Αττικής- κάποιες από τις οποίες παραμένουν για δύο ημέρες χωρίς ρεύμα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ο ΔΕΔΔΗΕ να κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

Σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έκανε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος.

Ποιοι δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ προβλήματα ηλεκτροδότησης  παρουσιάζονται στις εξής περιοχές:

  • Στην Αττική στις περιοχές  Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος,  Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια,Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Η πλειοψηφία των βλαβών αφορά σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού.
  • Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς  Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Μάνος, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕΑ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

«Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.

Επίσης μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία - Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα.  Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

«Πνίγεται» στο χιόνι ο Διόνυσσος

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του δήμου Διονύσου, καθώς παραμένουν για δεύτερη ημέρα χωρίς ρεύμα. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα, που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν πάνω σε καλώδια. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν ακατάπαυστα και σήμερα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση και μετά από κάποια ώρα, διακόπτεται πάλι από μια νέα πτώση δέντρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε ότι είναι περισσότερα από 250 τα δέντρα που έχουν πέσει και πως είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα για δεύτερο 24ωρο και με τέτοιες συνθήκες. Οι βλάβες είναι πολλές και τα συνεργεία δεν επαρκούν, ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο να υπάρξουν πλέον διακοπές και στην υδροδότηση.

Από εκεί και πέρα, τα μηχανήματα του δήμου εργάστηκαν πυρετωδώς όλη τη νύχτα και συνεχίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το παρόν έχουν καταφέρει να κρατήσουν ανοιχτή τη λ. Διονύσου και το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος μέσα στο σπίτι του στο ορεινό χωριό Τρουπί στους πρόποδες του Όρους Καντήλι, κοντά στο Προκόπι Εύβοιας. Ο 80χρονος ηλικιωμένος έμενε μόνος του στο σπίτι του, δεν είχε κοντά του κάποιον συγγενή και αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, δεν μπόρεσε να κάνει χρήση της βοηθητικής συσκευής του καθώς δεν υπήρχε ρεύμα στην περιοχή. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, υπήρξε δυσκολία των διασωστών στην προσέγγιση του σπιτιού του λόγω των χιονοπτώσεων. 

Νεκρός μεταφέρθηκε επίσης στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων ο 56ρονος άνδρας που είχε εντοπιστεί νωρίτερα χωρίς τις αισθήσεις του, σε ορεινή τοποθεσία του χωριού Καμινάκι στο Οροπέδιο Λασιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας είχε πάει να ταΐσει τα πρόβατά του, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή θα διερευνηθούν. Στην περιοχή σημειώνεται από χθες πυκνή χιονόπτωση.

Πώς κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η κακοκαιρία έφερε αρκετά προβλήματα και στη λειτουργία των μαζικής μεταφοράς. Πλέον έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο τμήμα Πειραιάς-Ν. Ιωνία της γραμμής 1 του Μετρό (ηλεκτρικός).  Ωστόσο, λόγω χιονοπτώσεων, παραμένει εκτός λειτουργίας το τμήμα Ν. Ιωνία-Κηφισιά.

Επίσης αποκατασταθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια στη Γραμμή 3 του Μετρό τερματίζουν στον σταθμό "Δουκίσσης Πλακεντίας". Από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιούνται τα περισσότερα δρομολόγια τόσο των λεωφορείων όσο και των τρόλεϊ.  

Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τεχνικοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη λειτουργία των τρένων και του προαστιακού, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο σιδηροδρομικό δίκτυο και το δίκτυο του προαστικού.

Χθες κατέρρευσε ένα μεγάλο δέντρο δίπλα στις γραμμές, μεταξύ Σφενδάλης και Αφιδνών, και έπεσε πάνω σε διερχόμενο συρμό του προαστιακού στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, έσπασαν τα παράθυρα από τα γκρεμισμένα κλαδιά και τα σπασμένα τζάμια έπεσαν μέσα πάνω στα καθίσματα.

Σήμερα το πρωί έγινε ένας μικρός εκτροχιασμός βαγονιού του προαστιακού στις Αχαρνές χωρίς -ευτυχώς- να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, αλλά το συμβάν έχει προκαλέσει προβλήματα στο δίκτυο με αποτέλεσμα να διακοπεί για κάποιες ώρες η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Επίσης, πρόβληματα παρατηρούνται από χθες στην ηλεκτροκίνηση των συρμών του προαστιακού προς Κόρινθο και Χαλκίδα λόγω της διακοπής ρεύματος σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ή να αλλάζουν τα δρομολόγια.

Τέλος, προβλήματα εντοπίζονται και στα κλειδιά (διακλάδωσης γραμμών), καθώς δεν υπάρχει θερμενόμενος εξοπλισμός αυτού του είδους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική

Διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Αττικής, λόγω χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την τροχαία, οι δρόμοι είναι κλειστοί:

  • Επί της λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης)
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές
  • Επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/δ 20,060) έως την χ/θ 58,520 - όρια Τ.Τ. Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (από 19:00 ώρα για φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων και από 19:50 ώρα για παντός είδους οχημάτων)
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής
  • Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 28η χ/θ έως την 34η χ/θ
  • Επί της Λ. Μεγάρων - Αλεποχωρίου (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), από την 5η χ/θ έως την περιοχή του Αλεποχωρίου

Παράλληλα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στοτμήμα της από τη χ/θ 26,700 (Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας) μέχρι τη χ/θ 41,500(κόμβος Μεγάρων).

Επιπλέον, για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων ισχύει απαγόρευση εισόδου:

  • Στην είσοδο της Λ. Φυλής προς Eλευσίνα
  • Στην είσοδο της Λ. Δημοκρατίας προς Eλευσίνα
  • Στην είσοδο της περιφερειακής Aιγάλεω προς Eλευσίνα
  • Στην είσοδο του κόμβου Μεταμόρφωσης προς Ελευσίνα
  • Στην είσοδο της Μάνδρας προς αεροδρόμιο
  • Στην είσοδο της Μαγούλας προς αεροδρόμιο
  • Στην είσοδο του Ασπροπύργου, και προς τα δύο ρεύμαυτα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστή παραμένει σε όλα τα οχήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη προς τη Λαμία και στα δύο ρεύματα,  μέχρι τις 19:00 της Τρίτης.

Δείτε εδώ αναλυτική ενημέρωση, ανά Περιφέρεια σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή