Υπέκυψε ο Κούρδος πολιτικός Ορχάν Ντογκάν

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 11:04
A- A A+

O Ορχάν Ντογκάν, Κούρδος πολιτικός που φυλακίστηκε για 10 χρόνια στην Τουρκία, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της ανατολικής πόλης Βαν όπου είχε εισαχθεί την περασμένη Κυριακή με οξύ καρδιακό επεισόδιο, ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο 55χρονος Ντογκάν είχε διακομισθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, από το φεστιβάλ όπου συμμετείχε της πόλης Ντογκουμπεγιαζίτ κοντά στη μεθόριο με το Ιράν.

Ο Ντογκάν, ήταν ένας από τους τέσσερις πρώην βουλευτές που εξελέγησαν στο τουρκικό κοινοβούλιο το 1991 με το ψηφοδέλτιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (DEP) αλλά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση το 1994 για συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (εκτός νόμου ΡΚΚ), ένοπλη αυτονομιστική κουρδική οργάνωση.

Η πιο γνωστή προσωπικότητα από αυτούς τους πρώην βουλευτές (Οχράν Ντογκάν, Χατίπ Ντιτσλέ, Σελίμ Σαντάκ) ήταν η υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Κούρδων Λεϊλά Ζανά, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο Ζαχάροφ για τον αγώνα της υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι βουλευτές αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι το 2004 μετά τη 10ετή τους κάθειρξη.

Το Εκλογικό Συμβούλιο στην Τουρκία απέρριψε την υποψηφιότητα των πολιτικών αυτών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Ιουλίου, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή