Μια ομάδα πρώην Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων εξετάζουν την ίδρυση νέου κεντροδεξιού κόμματος για να αντισταθμίσει την επιρροή του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μια τέτοια κίνηση πάντως θα αντιμετώπιζε προκλήσεις στην ανατάραξη ενός πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ που ευνόησε τη διμερή κυβέρνηση σε όλη την ιστορία του.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters περισσότεροι από 120 Ρεπουμπλικανοί - συμπεριλαμβανομένων πρώην εκλεγμένων αξιωματούχων, πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Ρίγκαν, Μπους και Μπους του νεότερου, πρώην πρεσβευτές και στελέχη στρατηγικής.
Στο δημοσιεύματα κατονομάζεται ως συνδιοργανωτής τηλεδιάσκεψης στις 5 Φεβρουαρίου ο Έβαν Μακμάλιν, επικεφαλής στρατηγικής στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2016.
Δύο από τους πιο εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους κατά του Τραμπ στο Κογκρέσο - η εκπρόσωπος Λιζ Τσέινι του Ουαϊόμινγκ και ο αντιπρόεδρος Άνταμ Κίζινγκερ του Ιλινόις - απέρριψαν την ιδέα ενός αποσχισμένου κόμματος σε δηλώσεις στο Reuters την Πέμπτη. Άλλοι Ρεπουμπλικανικοί επικριτές του Τραμπ εξέφρασαν παρόμοιο σκεπτικισμό - υποστηρίζοντας ότι ένα τρίτο κόμμα λειτουργούσε ουσιαστικά προς όφελος των Δημοκρατικών καθώς θα διασπούσε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών.
Η επιφυλακτικότητα και η αντίδραση ακόμη και ορισμένων από τους πιο εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους επικριτές υπογραμμίζει την ακραία δυσκολία μιας τέτοιας πολιτικής αλλαγής. Μια τέτοια προσπάθεια θα απαιτούσε απομάκρυνση από τη μαζική πολιτική υποδομή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - προσωπικό, χρήματα, συνδέσεις και δεδομένα σχετικά με τους δωρητές και τους ψηφοφόρους - που θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να χτιστούν από το μηδέν.
Ένα τέτοιο κόμμα θα είχε επίσης λίγες πιθανότητες να πετύχει χωρίς έναν χαρισματικό ηγέτη που θα μπορούσε να προσελκύσει την πίστη εκατομμυρίων δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, δήλωσε ο Άλεξ Κόναντ, ένας Ρεπουμπλικανός στρατηγικός αναλυτής που ήταν ανώτερος σύμβουλος της δημοκρατικής εκστρατείας του Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα , το 2016.
«Αν κάποιος επρόκειτο να ξεκινήσει ένα τρίτο κόμμα που θα κερδίσει κάποια εκλογική βάση, θα ήταν ο Τραμπ» και όχι οι αντίπαλοί του, είπε ο Κόναντ.
Ο κ. Κίζινγκερ έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη της ομάδας κατά του Τραμπ στις 5 Φεβρουαρίου και μίλησε για περίπου πέντε λεπτά, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου στο Reuters. Ωστόσο, ο βουλευτής θέλει να «μεταρρυθμίσει το κόμμα εκ των έσω», είπε.
Πρόσφατα δημιούργησε μια νέα επιτροπή πολιτικής δράσης για να υποστηρίξει τους κύριους αμφισβητίες των Ρεπουμπλικανικών που αντιτίθενται στους Ρεπουμπλικάνους του επιτελείου Τραμπ.
Εκπρόσωπος της Λιζ Τσέινι δήλωσε στο Reuters ότι αντιτίθεται σε «οποιαδήποτε προσπάθεια διάσπασης του κόμματος», λέγοντας ότι θα διευκόλυνε μόνο τους Δημοκρατικούς να θεσπίσουν πολιτικές που αντιτίθενται στους συντηρητικούς.
Τόσο η Τσέινι όσο και ο Κίζινγκερ ήταν από τους μόλις 10 Ρεπουμπλικάνους του Σώματος, μια μικρή μειονότητα, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Τραμπ με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.
Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα ενός κινήματος κατά του Τραμπ θα ήταν για τους κεντροκράτες Ρεπουμπλικάνους να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τον Τραμπισμό από τις δικές του τάξεις, δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζόλι, πρώην Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ο οποίος εγκατέλειψε πρόσφατα το κόμμα σε διαμαρτυρία για τον Τραμπ και ανεξαρτητοποιήθηκε.
Ένα κόμμα των κεντροδεξιών συντηρητικών δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει έναν αρκετά ευρύ συνασπισμό για να κερδίσει εθνικές εκλογές, δήλωσε ο Τζόλι. Και ο Τραμπ έχει ουσιαστικά υποτιμήσει τους πιο μετριοπαθείς αντιπάλους του ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.
«Είναι απλώς αδύνατο να ξεφύγουμε από την ετικέτα "ποτέ Τραμπ"», είπε.
Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ευρύτερα το ρήγμα που έχει προκαλέσει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ιδίως μετά την στάση του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου 2020. O κ. Τραμπ δεν αποδέχθηκε ποτέ το αποτέλεσμα των εκλογών, κάνοντας διαρκώς λόγο για «νοθεία», ενώ με μια εμπρηστική του ομιλία κατηγορείται πως παρακίνησε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters