Σε περίπου 10 ημέρες, από σήμερα, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του σκληρού lockdown στην Αττική αναμένεται να φανεί η μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική που έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι βάσει του μοντέλου υπολογισμού που στηρίζετι στον έλεγχο των λυμάτων -το οποίο, όπως διευκρίνισε, έχει αβεβαιότητες ως προς τους απόλυτους αριθμούς, αλλά είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τις μεταβολές- οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) κορωνοϊού υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική
Ο ίδιος εξήγησε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση του lockdown, επεσήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες
.Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον επίσης στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα στην Αττική.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι, αν και το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο, η τάση του είναι ανοδική, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αύξησης της τηλεργασίας.