Πέθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 16:48
UPD:21:01
A- A A+

Σε ηλικία 81 χρονών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ένας καλλιτέχνης που ξεχώρισε για τη μοναδική φωνή του. Η κηδεία του θα γίνει στην Καισαριανή.  

Ο εμβληματικός ερμηνευτής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του -έπαθε ανακοπή-, σκορπώντας θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Θεοδωρακικός αλλά κι ερωτικός τραγουδιστής, ο Αντώνης Καλογιάννης έκανε καριέρα και με τις δυο ισχυρές αυτές ερμηνευτικές πλευρές του, που βρήκαν την κοινή συνισταμένη τους στην -πλούσια σε ηχοχρώματα- φωνή του, με την οποία  τραγούδησε τον αγώνα αλλά και τον έρωτα.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και δίνει τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και, κατόπιν, στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 φεύγει στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και, δημιουργώντας μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκινούν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972, επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Είχε συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά. αλλά  και με κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς -Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του ήταν η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Η δεκαετία του ’80, ξεκίνησε με έναν δίσκο των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου, τα  «Τραγούδια της γειτονιάς» ενώ με τον επόμενο δίσκο του, «Τα σημερινά» (1981), έκανε τη στροφή του στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ερωτικός, πλέον, τραγουδιστής. Με τα χρυσά (50.000 πωλήσεις) «Σημερινά» του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του και με ένα τραγούδι – μεγάλη επιτυχία, το «Όμορφή μου Κατερίνα», που το ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπου ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα.

MANOLIS VLAXAKIS

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Όμορφή μου Κατερίνα», την επόμενη τριετία ακολούθησαν τρεις, διαφορετικού μεταξύ τους ύφους, δουλειές του, η συμμετοχή του στον δίσκο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Μικραίνει ο κόσμος» (1982), όπου ερμήνευσε το εξαιρετικό, ομότιτλο, τα τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου και του Φώντα Λάδη, που ερμήνευσε στον κοινό τους δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» (1983) κι η συμμετοχή του -μαζί με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Δημήτρη Κοντολάζο, Κατερίνα Στανίση, Ελπίδα- στον δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη «Ακόμα μια μέρα» (1984).

Ο Αντώνης Καλογιάννης με τη συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και, μάλιστα, με τον χρυσό (50.000 πωλήσεις) δίσκο «Μικρά ερωτικά» απογειώθηκε με τα πασίγνωστα κι αγαπημένα σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου «Αννούλα του χιονιά» και  «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» -σε ντουέτο με τη Μαρινέλλα και με το συγκλονιστικό «Δεν κλαίω» σε ποίηση  Γιάννη Ρίτσου.

ΒΛΑΔΊΜΗΡΟΣ ΚΑΤΡΑΝΊΔΗΣ

Ο Αντώνης Καλογιάννης ηχογράφησε πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους και σε άλλους τόσους έχει συμμετοχή, ενώ τραγούδησε και πολλά τραγούδια για το θέατρο και την τηλεόραση.   Τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το 2005 μία πολυσυλλεκτική διπλή έκδοση με επιτυχίες από το «Άνοιξε το παράθυρο», την  «Αννούλα του χιονιά» και το «Και που λες Ευτυχία», μέχρι τα «Do you like the Greece» και «Όρτσα τα πανιά», αλλά και γνωστές διασκευές όπως τα «Χόρεψέ με» και «Μοναξιά».  

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη  

Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος. Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το «ελαφρύ», ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης

Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.

Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…

Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!

Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Προτεινόμενα για εσάς