Δεν είναι Ψυχρός Πόλεμος

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2007 18:42
UPD:18:44

A- A A+

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μια ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στο μαρξισμό και τον καπιταλισμό, και το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό εξαφανίστηκε. Με την έννοια αυτή, ο χαρακτηρισμός «Ψυχρός Πόλεμος» που χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει τη σύγκρουση ανάμεσα στην Αμερική του Μπους και τη Ρωσία του Πούτιν δεν είναι σωστός. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πούτιν έχει επιστρέψει σε έναν ολοκληρωτισμό ρωσο-σοβιετικού τύπου. Αλλά ο λόγος δεν είναι ιδεολογικός, έχει να κάνει με την προσέγγιση της Ρωσίας για τις διεθνείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε χθες στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Aμερικανό ομόλογό του Τζόρτζ Μπους που έχουν στόχο να κατευνάσουν τις πρόσφατες εντάσεις, με αιχμή του δόρατος την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, το ακανθώδες ζήτημα του Κοσόβου, τη χείρα βοηθείας του Κρεμλίνου στον «ταραξία» Αχμαντινεζάντ, αλλά κυρίως την προσπάθεια της Μόσχας να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο και να ελέγξει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πώς; Με το πλέον ισχυρό όπλο που διαθέτει, το ενεργειακό.

Ο κ. Πούτιν το δήλωσε ξεκάθαρα την προηγούμενη Τρίτη από την Κωνσταντινούπολη «η Ρωσία, ισχυρή από την αυξανόμενη δύναμή της, επιστρέφει στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα πρέπει να την υπολογίζουν».

Αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα από τη συνάντηση Μπους-Πούτιν, και οι αναλυτές κάνουν λόγο για τακτικούς ελιγμούς, και όχι ρεαλιστική παράθεση θέσεων, είναι καλύτερα να μιλάς με τον άλλο, παρά για τον άλλο.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή