Α. Τσίπρας: Θα ζήλευε τις πρακτικές σας ο Όργουελ

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 12:54
UPD:15:28
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Μύδρους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

HELLENIC PARLIAMENT TV

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξια του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε. Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα. Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνωστιμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα σχολεία: «Αφήνετε τα σχολεία χωρίς περισσότερες τάξεις. Δεν δίνετε δεκάρα για τη δημόσια παιδεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία: «Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υπεροπλία στα ΜΜΕ, στα οποία δίνετε εντολές, όπως στην ΕΡΤ στους παραγωγούς για τις εικόνες της Ικαρίας και για τις φωτογραφίες με τον Δημήτρη Λιγνάδη».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Αθλιότητα η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες το βράδυ -και θλίβομαι, γιατί είναι ένας νέος πολιτικός, που υιοθετεί πολύ γρήγορα τέτοιες μεθόδους, γκεμπελικής έμπνευσης μεθόδους- να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον κ. Σρόιτερ, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών.

Με ρώτησε ο δημοσιογράφος εάν δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο. Και απάντησα, βεβαίως το δέχομαι και γι` αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση τούτες τις ώρες ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί αντιδράσεις, εάν θέλει και εάν πραγματικά νοιάζεται, προκειμένου να μην υπάρξει ρίσκο επιδημιολογικό.

Άλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο. Μήπως δεν το κατάλαβε αυτό ο εκπρόσωπός σας; Προφανώς και το κατάλαβε. Όμως, εκεί, σ` αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε περιπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση και με αλλαγή των λέξεων προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "υποκρισία" και τον κάλεσε να "καταδικάσει" και να "απολογηθεί" για «τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής του φοιτητικής παράταξης». «Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη, αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στις εφημερίδες. Εσείς μπορείτε», είπε, αναφέροντας ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας έστειλε μαζί με άλλους "συναγωνιστές της ΔΑΠ" τον πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ. στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά δημοσιεύματα. "«Εμείς, ούτε ποτέ υιοθετήσαμε, ούτε ποτέ ανεχτήκαμε, ούτε υποθάλψαμε τη βία"», προσέθεσε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αντιπρόταση των πρυτάνεων για τη δημιουργία ενός μόνιμου "καλά εκπαιδευμένου" σώματος φύλαξης που να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης. «Εσείς τους αγνοείτε γιατί δε σας νοιάζει να λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να προκαλέσετε, να σπεκουλάρετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ότι δήθεν δεν νοιάζονται και να περάσει στα μουλωχτά το deal με τους ιδιοκτήτες κολεγίων», σημείωσε.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε τον "κίνδυνο" από την παρουσία ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανεκπαίδευτους που έχουν στα χέρια τους όπλα, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα περιστατικά με εμπλοκή ειδικών φρουρών.

«Στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους», υπογράμμισε. «Εσείς λοιπόν επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει τμήματα περιφερειακά, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς», είπε συνοψίζοντας ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία: «με πρόστιμα και την Αστυνομία».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον ότι αν συνεχίσει, «σύντομα θα έχει παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες επιχείρησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή