Αντίο ανοσία;

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 07:34
INTIME NEWS/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και ξέρουμε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα αφήσουμε την περιπέτεια πίσω μας». 

Πώς το ξέρουμε; Στο Ισραήλ, όπου πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και περίπου το 40% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ξέρουν άλλα κι ας έχουν σαρώσει στα εμβολιαστικά. 

«Τη στιγμή που έχουμε 2,5 εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (σ.σ.: γιατί δεν έχει εγκριθεί εμβόλιο για παιδιά), πιθανότατα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, ακόμα κι αν ολόκληρος ο πληθυσμός που μπορεί να εμβολιαστεί, τελικά εμβολιαστεί», δήλωσε η κορυφαία αξιωματούχος δημόσιας υγείας της χώρας σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνοι, είναι και η καθυστέρηση στον εμβολιασμό των Παλαιστινίων, που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο ίδιο το Ισραήλ, καθώς τόσο σε αυτό όσο και στους ισραηλινούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη εργάζονται αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αλλά ας μείνουμε στη δήλωση της ειδικού. Υπερβολική; Δεν ισχύει δηλαδή ότι τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν; 

Οδηγός τα δεδομένα. Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς, με ένα ελπιδοφόρο εισπνεόμενο φάρμακο, στις κλινικές δοκιμές του οποίου θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, και με τρίτο lockdown, που σταδιακά χαλαρώνει από την περασμένη Κυριακή. Κι όμως τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από Covid-19 από την αρχή της πανδημίας. Πάνω από 1.000.

Το εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να είναι αποτελεσματικό. Ήδη, πάντως, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 8.000 τον περασμένο μήνα, έπεσε στα 6.500. Με lockdown και την εμβολιαστική επιχείρηση να τρέχει με χίλια. 

Τι σημαίνει αυτό; Είμαστε ακόμη δεμένοι με κοντό σκοινί, αλλά το καλοκαίρι δεν αργεί. Οι χώρες έχουν γίνει, άλλωστε, θερινό μαγαζί.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή