Με το δεδομένο ότι οι ασθενείς ανέχονται συμπτώματα στο σπίτι και εμφανίζονται με μεγάλη καθυστέρηση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα η οποία μπορεί να έχει δυσμενή κατάληξη για την υγεία τους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, δημιούργησαν για την Ελλάδα τηλεοπτικό σποτ που περιγράφει τα συμπτώματα του Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, προτρέποντας τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία σε περίπτωση καρδιαγγειακών νόσων.
Ο τίτλος του σποτ είναι «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ» και το σπικάζ έκανε ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.
Τους τελευταίους μήνες η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο εγκλεισμός και η διαταραχή της καθημερινότητας λόγω της πανδημίας, μας οδήγησε να παραμελήσουμε την υγεία της καρδιάς και των αγγείων μας. Τι λένε τα στοιχεία: - Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περισσότερο από 3 εκατ. νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και περισσότερες από 600.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Ιδιαίτερα όσον αφορά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση καθώς ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο είναι 14% για τους πρώτους 3 μήνες και μπορεί να αυξηθεί έως 40% για τα επόμενα 10 έτη.
- Ιδιαίτερα στη χώρα μας η καρδιαγγειακή νόσος φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ανευρίσκεται και σε μικρότερες ηλικίες, απότοκες της άθροισης παραγόντων κίνδυνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
- Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηλειών στον ελληνικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα τα άτομα με αρρύθμιστη καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο ευάλωτα σε λοίμωξη από τον SARS-CoV2.
- Ήδη δεδομένα από τον διεθνή αλλά και τον Ελληνικό χώρο έχουν αναδείξει μειωμένη προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα Νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
- Παράλληλα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της σοβαρότητας των περιστατικών και της εμφάνισης πολλών ασθενών με καθυστερημένη προσέλευση εμφράγματος του μυοκαρδίου, που σημαίνει απώλεια καρδιακής μάζας και εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας.
- Αυτό δείχνει μια διστακτικότητα εκ μέρους των ασθενών να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα όταν υποτιμηθεί η κολπική μαρμαρυγή, η στηθάγχη, το στεφανιαίο σύνδρομο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
- Με δεδομένη τη σαφή υπέροχη της Καρδιαγγειακής νόσου στη νοσηρότητα και θνητότητα των πληθυσμών, είναι σημαντικό να τηρούνται οι ιατρικές οδηγίες και η τακτική διασύνδεση με τον θεράποντα ιατρό.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του lockdown:
- Πρέπει να μείνουμε και αυτές τις ημέρες ασφαλείς και υγιείς.
- Δεν αμελούμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια όταν έχουμε συμπτώματα.
- Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα και σημεία της καρδιαγγειακής νόσου (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα δυσφορίας, λιποθυμικό επεισόδιο ή αιφνίδια απώλεια αισθήσεων, αίσθημα παλμών, αυξημένη αρτηριακή πίεση).
- Αναζητούμε ιατρική βοήθεια: Καλούμε το 166 σε αιφνίδια-έντονη έναρξη στηθαγχικού πόνου-απώλεια αισθήσεων-έντονη δύσπνοια.
- Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία άκρου, διαταραχή λόγου.
- Δεν αμελούμε να λαμβάνουμε τη φαρμακευτική αγωγή μας. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων και τον τακτικό έλεγχό μας.