Σε ισχύ η εντολή Αχτισάαρι για το Κόσοβο μέχρι την απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 14:13
UPD:14:27
A- A A+

Η εντολή του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι έχει ισχύ μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήσει νέο ψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Ρεμί Ντούρλο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου δήλωσε πως η επαρχία θα «αναγκαστεί να προχωρήσει» μόνης αν δεν υπάρξει πρόοδος στον ΟΗΕ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Τσέκου προειδοποίησε ότι η Δύση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της αν συνεχίσει να χρονοτριβεί επειδή η Ρωσία είναι αντίθετη στην απόσχιση του Κοσόβου.

«Αν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί, η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας προσφέρει μια άλλη εναλλακτική επιλογή», δήλωσε ο Τσέκου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

«Εμείς προτιμάμε τη διπλωματική οδό"» συνέχισε και πρόσθεσε πως «αν δεν δούμε ελπίδα, σαφήνεια, βεβαιότητα, προσπάθεια, τότε θα αναγκαστούμε να κινηθούμε».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Γιοακίμ Ρίκερ, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής και άλλους διεθνείς οργανισμούς να επισπεύσουν τη διαδικασία διευθέτησης του καθεστώτος, ώστε να αποτραπούν πιθανές αναταραχές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή