Τατόι: Μετακίνηση των ιστορικών cache pot από το κτήριο του Διευθυντηρίου

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 14:18
A- A A+

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε για την μετακίνηση σε ασφαλή χώρο των ιστορικών cache pot που βρισκόταν παρατημένα για πολλά έτη στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι.

Η ανακοίνωση

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε για την μετακίνηση σε ασφαλή χώρο των ιστορικών cache pot που βρισκόταν παρατημένα για πολλά έτη στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει δώσει πραγματική μάχη για την μετακίνησή τους από την σύστασή του μέχρι και σήμερα! Η πρώτη επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού είχε σταλεί τον Μάρτιο του 2012. Στις 12-04-2013 εστάλει και δεύτερη επιστολή του Συλλόγου για την οποία λάβαμε απάντηση στις 05-07-2013 (οι επιστολές βρίσκονται στο αρχείο μας). Στην απαντητική επιστολή υπογραμμιζόταν ότι είναι αδύνατη η μεταφορά των cache pot σε στεγασμένους και ασφαλείς χώρους. Η πίεση του Συλλόγου συνεχίστηκε και προφορικά και γραπτά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κήπος του Ανακτόρου την εποχή του Γεωργίου Α’ με τα cache pot στην θέση τους, δεξιά και αριστέρα της σκάλας

Τα cache pot είναι κατασκευασμένα στο Παρίσι. Κοσμούσαν τον Ανακτορικό Κήπο του κεντρικού κτηρίου από την εποχή της ανοικοδόμησής του και στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα σημερινά μαρμάρινα. Επισυνάπτονται και οι ιστορικές φωτογραφίες παρακάτω. Αντίστοιχα cache pot κοσμούσαν τα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών (νυν Βουλή των Ελλήνων) και δύο από αυτά βρίσκονται σε άψογη κατάσταση στην μεγάλη εσωτερική μπροστινή κλίμακα του Κοινοβουλίου που οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το cache pot στο Διευθυντήριο πριν την μετακίνηση με εμφανή τα σημάδια των βανδαλισμών και του χρόνου

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Τατόι υπήρχαν 4 από τα οποία σήμερα έχουν μείνει 3 ενώ αγνοείται η τύχη του 4ου. Ο Σύλλογος είχε εντοπίσει πριν 3 έτη άλλο ένα σε ιδιωτική κατοικία πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου. Φέρουν όλα το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ ενώ σε ένα από τα 3 υπάρχουν σημάδια από σφαίρες επί του εμβλήματος κάτι που όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός του κτήματος κ. Κώστας Σταματόπουλος έγινε την περίοδο των Δεκεμβριανών.

Τα συγκεκριμένα cache pot θα τοποθετηθούν εκ νέου μετά την συντήρησή τους στις αρχικές τους θέσεις στον Ανακτορικό Κήπο μετά την επάνοδο του Κήπου στην αρχική του κατάσταση ως παρακολούθημα του Ανακτόρου.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια διάσωσης ενός ακόμα  ιστορικού στοιχείου του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

Το ένα από τα δύο cache pot στη Βουλή

Παρά τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την απαξίωση του ρόλου του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου συνεχίζουμε πιο δυνατοί από ποτέ την εθνική προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2012 για την σωτηρία αυτού του μοναδικού τόπου έχοντας στο πλευρό μας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αγωνιά για την τύχη του κτήματος.

Εκ μέρους του ΔΣ,

Βασίλης Κουτσαβλής

Προτεινόμενα για εσάς