Το Νοέμβριο θα αρχίσει η αναδάσωση στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό.
Όπως είπε, η αναδάσωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο, ενώ όπως σημείωσε, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσουν οι μεγάλες βροχές, θα πρέπει να έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και στην ανάγκη χαρτογράφησης των περιοχών που καταστράφηκαν.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές. Συντονιστικό ρόλο, σύμφωνα με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναλαμβάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η λήψη των παρακάτω μέτρων σε όλες τις πληγείσες περιοχές:
1. ¶μεση αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τα συνεργεία της ΔΕΗ (Υπουργείο Ανάπτυξης).
2. ¶μεση αεροφωτογράφηση και παραγωγή ορθοφωτογραφιών από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού - ενδεχομένως και δορυφορική λήψη για την ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας- ώστε να γίνει η ακριβής αποτύπωση των καμένων εκτάσεων από τη Δασική Υπηρεσία και, εν συνεχεία, άμεση κήρυξη των δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας σε συνεργασία με Περιφέρεια και Πυροσβεστική).
3. Μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων (κορμοδέματα-κορμοφράγματα) όπου επιβάλλεται, για τη συγκράτηση των εδαφών και των αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
4. Μελέτη και κατασκευή, όπου επιβάλλεται, μικρών τεχνικών έργων (φράγματα χαμηλού ύψους) στον ορεινό χώρο των ρεμάτων για την μείωση του κινδύνου από χειμαρρικά φαινόμενα (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
5. Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες (Περιφέρεια, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι και Κοινότητες).
6. Σχολαστικός έλεγχος και προληπτική συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους (Περιφέρεια, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι και Κοινότητες).
7. Συνεργασία των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων όπου επιβάλλεται (Περιφέρεια, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δήμοι και Κοινότητες).
8. ¶μεση χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και μικρών κατασκευών ποτίσματος για την άμεση φροντίδα των ζώων που διαβιούν στις περιοχές που επλήγησαν σε όλη τη Χώρα (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την οικεία Περιφέρεια).
9. Έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα Δασαρχείο για την απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου εντός των καμένων εκτάσεων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
10. Αύξηση μέτρων φύλαξης των καμένων εκτάσεων με περιπολίες από το δασικό προσωπικό, πέραν του ωραρίου, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με Υπουργείο Δημόσιας Τάξης - Πυροσβεστική -Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - για τις οικονομικές συνέπειες και Περιφέρεια).
11. Συλλογή σπόρων από τη Δασική Υπηρεσία για την παραγωγή φυτευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε τεχνητές αναδασώσεις προς συμπλήρωση της φυσικής αναγέννησης που θα ακολουθήσει μετά την πυρκαγιά (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
12. Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στον πάγιο εξοπλισμό, μέσω προγράμματος Π.Σ.Ε.Α. που εγκρίνεται από την Ε.Ε.
13. ¶μεση καταβολή αποζημιώσεων για οικοσκευές κλπ., όπου υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες.
Ειδικότερα για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας θα ληφθούν και τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:
1. Εκπόνηση ολοκληρωμένης Μελέτης Αναδασώσεων και Ανάδειξης Περιβάλλοντος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθος.
2. Μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων (κορμοδέματα-κορμοφράγματα) όπου επιβάλλεται, για τη συγκράτηση των εδαφών και των αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
3. ¶μεση χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και μικρών κατασκευών ποτίσματος για την άμεση φροντίδα των ελαφιών που διαβιώνουν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την οικεία Περιφέρεια).
4. Υλοτομία των καμένων δένδρων και μέχρι 1-1,5 μέτρων ύψος από το έδαφος, απομάκρυνσή τους και προσπάθεια θρυματοποίησης, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως οργανική ύλη αργότερα. Παράλληλη μέριμνα για διαφύλαξη των πρέμνων, τα οποία μπορούν να διακρατούν τις φερτές ύλες στην περίοδο βροχών).
5. Όπου οι κλίσεις είναι έντονες (πάνω από 25%), διενέργεια κλαδοπλεγμάτων και βαθμίδων με υλικό από τα καμένα, για προστασία των εδαφών από διαβρώσεις.
6. ¶μεση χάραξη προσωρινών δασοδρόμων για προσπέλαση των καμένων περιοχών, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση αναδάσωσή τους.
7. ¶μεση υδρομάστευση των πηγών και προσωρινή τοποθέτηση στις περιοχές των καμένων εκτάσεων δεξαμενών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα στις αναδασώσεις.
8. Εντοπισμός, στα εδάφη του Δρυμού που δεν έχουν καεί, νεόφυτων ελάτων, προκειμένου να μεταφυτευθούν και να κερδηθεί, με τον τρόπο αυτόν, χρόνος και μέγεθος φυτών, αφού, όπως είναι γνωστό, τα έλατα παρουσιάζουν βραδειαύξεια.
9. Κατασκευή μικρών φραγμάτων στις ρεματιές για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και αναδάσωση, κατά προτεραιότητα, των πρανών των ρεμάτων με ταχυαυξή πλατύφυλλα.
10. Εντατικοποίηση παραγωγής φυτωρίων π.χ. στα κρατικά Φυτώρια της Αμυγδαλέζας και εξασφάλισης σπόρων ελάτης και άλλων κατάλληλων φυτών για έγκαιρη σπορά στα καμένα.- Συνεργασία και με ιδιωτικά φυτώρια και λοιπούς φορείς για την εξασφάλιση ικανού αριθμού και ίδιας ποικιλίας φυτών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση.
«Οπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος»
Απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι ότι «όπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συμβούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όπου μέσα στα δάση ξεφύτρωναν βίλες, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ξεκινάμε αμέσως, είπε ο κ. Παυλόπουλος, με τις αεροφωτογραφήσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσουν όλα τα μέτρα για τις αναδασώσεις.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις των πληγέντων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν.
Επιχειρησιακές και όχι πολιτικές ευθύνες
Όσον αφορά το θέμα των πολιτικών ευθυνών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε ότι στηρίζει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα. «Θα τον στηρίξω εγώ», είπε και πρόσθεσε: «Πολλές φορές συζητάμε για πολιτικές ευθύνες και στην ουσία δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι η πολιτική ευθύνη. Απλώς έτσι, γενικά και αόριστα, λέμε πάντα "οι πολιτικές ευθύνες" και τα λοιπά. Υπάρχουν και υπηρεσιακές ευθύνες. Δεν υπάρχουν μόνο οι πολιτικές ευθύνες. Και πολλές φορές συγχέουμε τις πολιτικές ευθύνες με τις υπηρεσιακές».
«Εγώ δεν αποδίδω πολιτικές ευθύνες στον κ. Πολύδωρα», υπογράμμισε ο κ.Σουφλιάς.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή στήριξη από κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε: «Έχω πει και στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση είναι μία».