Την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος γνωστοποίησε πως θα εισηγηθεί την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.
Ο υπουργός μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», είπε ο κ. Κικίλιας
Αναλύοντας τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, ο υπουργός σημείωσε πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.
«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», πρόσθεσε.
Η Αττική αρκετές μέρες τώρα έχε προκαλέσει τις ανησυχίες των υγειονομικών αρχών καθώς στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων, πράγμα που παράλληλα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η χώρα κατέγραψε 638 νέα κρούσματα με τα 319 να αφορούν την Αττική και 80 τη Θεσσαλονίκη. Η μείωση οφείλεται καθαρά στα λιγότερα τεστ που διενεργήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 164.575. Μεγάλη αύξηση, όμως, είχαμε και πάλι στους ασθενείς που μπήκαν στις ΜΕΘ, με 276 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ είχαμε ακόμα 25 απώλειες συνανθρώπων μας και 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η ανάλυση του ιιού φορτίου, στα λύματα της Αττικής Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».
Το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό χθες και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. . «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», εξήγησε.
Ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη των μεταλλάξεων, που αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα που ανησυχεί τους εικδούς καθώς αυξάνονται τα κρούσματα των παραλλαγών του ιού στην κοινότητα. Όπως εξήγησε, σταδιακά το βρετανικό στέλεχος θα επικρατήσει. «Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.» Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr