Την υλοποίηση της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα ζητεί η Β. Κορέα

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 16:13
A- A A+

Να υλοποιήσουν την πολυμερή συμφωνία του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

«Πρόσφατα, η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παρουσιάζει κάποια σημάδια εκτόνωσης. Όλες οι πλευρές οφείλουν να υλοποιήσουν τις αρχικές ενέργειες» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Ζιετσί στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία που συνήφθη το Φεβρουάριο και προβλέπει την παροχή στην Πιονγκγιάνγκ βοήθειας σε καύσιμα με αντάλλαγμα το κλείσιμο του αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, ο οποίος μπορεί να παραγάγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το κλείσιμό του.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, έγινε γνωστό σήμερα από διπλωματικές πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι η Πιονγκγιάνγκ αξιώνει την αποστολή των φορτίων πετρελαίου πριν από το κλείσιμο του αντιδραστήρα, εγείροντας ανησυχίες για περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης της 13ης Φεβρουαρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή