Απρόβλεπτα αστεία

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 07:00
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αστείο δεν είναι. Ίσως μια επίδειξη δύναμης; Μπορεί και κάτι περισσότερο. Το «κίνημα» των μικροεπενδυτών της Reddit προετοιμαζόταν εδώ και 15 χρόνια. Η «εξέγερση» της πλατφόρμας των social media που ταρακούνησε τις χρηματιστηριακές αγορές έχει, εν μέρει, την προέλευσή της σε μια φάλαινα ονόματι Mister Splashy Pants.

Το 2007, η Greenpeace κάλεσε το κοινό να επιλέξει το όνομα μιας φάλαινας στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό σε μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το κυνήγι φαλαινών από Ιάπωνες αλιείς. Οργανώθηκε τότε στη Reddit μία ομάδα ατόμων που αρέσκονταν στο να κάνουν φάρσες με σκοπό να επηρεάσει την εκστρατεία της Greenpeace προωθώντας το δικό της όνομα.

Για εβδομάδες, βομβάρδιζε την Greenpeace με μηνύματα αναγκάζοντάς την τελικά να παραιτηθεί. Και ονόμασαν τη φάλαινα Mister Splashy Pants. Δύο χρόνια αργότερα, ο συνιδρυτής της Reddit, Αλέξις Οχάνιαν, είπε ότι έχει δει κάθε είδους τάση να «γεννιέται» στην πλατφόρμα, εξηγώντας ότι το διαδίκτυο παρέχει στον καθένα ένα πεδίο δράσης. Τα τελευταία γεγονότα, είτε στην πολιτική σκηνή είτε στις χρηματιστηριακές αγορές, το απέδειξαν. Το «κίνημα» αυτό προσέφερε ένα μοντέλο για τη Reddit, διαμορφώνοντάς την για περισσότερο από μια δεκαετία και δίδοντας το έναυσμα για πολιτιστικές αναζητήσεις και φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και για οργανωμένες επιθέσεις, παρενοχλήσεις και επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας.

Προσέφερε και έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία της WallStreetBets, φόρουμ από ερασιτέχνες επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη Reddit για να υποκινήσουν τη φρενίτιδα του χρηματιστηρίου. Έτσι, η Reddit καλλιέργησε τη φήμη ενός τόπου όπου μπορούν να γίνουν τα πάντα.

Παρά τις προσπάθειές της να περιορίσει τις άσχημες συμπεριφορές, η Reddit παραμένει ένας τόπος όπου επιτρέπεται η αμφισβήτηση, ενθαρρύνεται η αντιπαράθεση και ένα αστείο μπορεί γρήγορα να ξεφύγει του ελέγχου. Η φρενήρης συμπεριφορά των τελευταίων δύο εβδομάδων, που ώθησε στα ύψη μετοχές όπως GameStop και AMC Entertainment, ήταν εν μέρει ένα αστείο και εν μέρει ένας τρόπος για να τιμωρηθούν τα hedge funds που σόρταραν αυτές τις μετοχές. Απέδωσε. Το θέμα είναι ότι δεν είναι πλέον αστείο, καθώς στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι ίδιοι οι μικροεπενδυτές.

Τόσο ο Οχάνιαν όσο και ο συνιδρυτής Στιβ Χάφμαν δήλωσαν ότι όλα αυτά τα «κινήματα» καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν για να επηρεάσουν τους εδραιωμένους θεσμούς. Ο Χάφμαν είπε και το εξής: «Θα ανησυχούσα εάν κάποιοι πηδούσαν από έναν ψηλό βράχο σε ένα ποτάμι, είναι επικίνδυνο, όμως οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους». Φυσικά και είναι ελεύθεροι. Υπάρχει όμως και το λεπτό σημείο ανάμεσα στην επιλογή της σωστής ή της καταστροφικής απόφασης, που ενίοτε μπορεί να είναι προϊόν χειραγώγησης.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή