Ισπανία-Σκάνδαλο Μπάρθενας: Τον Ραχόι εμπλέκει ο πρώην ταμίας για τα διπλά βιβλία

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 16:38
UPD:16:54
EPA/JAVIER LIZON

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Λουίς Μπάρθενας

 

A- A A+

Για τρίτη φορά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας προσέρχεται, σήμερα, στα δικαστήρια. Αυτή την φορά στην Audiencia Nacional, το Ειδικό Δικαστήριο που ερευνά μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και, στην προκειμένη περίπτωση, τα κρυφά παράνομα βιβλία του κόμματος, με τα οποία φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν τα έργα για την ανακαίνιση του κτηρίου του Λαϊκού Κόμματος στην οδό Χένοβα στη Μαδρίτη. 

Υπενθυμίζεται ότι τα βιβλία αυτά διατηρούσε ο πρώην ταμίας του Κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί και εκτίει ποινή φυλάκισης 29 ετών για την υπόθεση Γκιούρτελ. Το δικαστήριο θα κρίνει εάν το συμβαλλόμενο μέρος διέπραξε φορολογική παράβαση μη καταβάλλοντας φόρους για τις φερόμενες παράνομες δωρεές που έλαβε και εάν ο πρώην ταμίας κράτησε μέρος των χρημάτων που οι επιχειρηματίες συνεισέφεραν στο κόμμα.

Η πρώτη κίνηση της υπεράσπισης του Λουίς Μπάρθενας μόλις που άργησε . Ο Γουστάβο Γαλάν, ο δικηγόρος του πρώην ταμία, ζήτησε να εμφανιστεί ως μάρτυρας κατά την προφορική ακρόαση ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι - ένα ραντεβού που είχε ήδη προγραμματιστεί κατόπιν αιτήματος του λαϊκού κατηγορίες.

Την περασμένη Πέμπτη ο Μπάρθενας, λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στην οποία ομολογεί γεγονότα που επηρεάζουν πρώην ηγέτες του PP, όπως τον Μαριάνο Ραχόι. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που αναμένεται να διαρκέσει η δίκη θα καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Μαριάνο Ραχόι.

Η κίνηση δεν είναι τυχαία.Έγινε μετά την πρόσφατη παρουσίαση επιστολής στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς όπου ομολόγησε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανέθεσε δημόσια έργα σε αντάλλαγμα για δωρεές στο κόμμα, γεγονότα που εξακολουθούν να διερευνούνται στο Εθνικό Δικαστήριο. Σε αυτό το έγγραφο που στάλθηκε στον εισαγγελέα, ο πρώην ταμίας κατηγόρησε τον Ραχόι, στον οποίο αποδίδει τη συλλογή μπόνους, ότι κατέστρεψε στο γραφείο του μια τεκμηρίωση παράλληλης λογιστικής για την οποία ο Μπάρθενας κρατούσε ένα αντίγραφο.

Υπόθεση Γκιούρτελ

Η «υπόθεση Γκιούρτελ», ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έπληξε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, αφορούσε στο κρυφό ταμείο του κόμματος, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του πρώην ταμία του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας. Το Tribunal Supremo (Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας) σε τελεσίδικη απόφαση 1.843 σελίδων τον Οκτώβριο του 2020 οριστικοποίησε την προηγούμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional) για την ύπαρξη των «εγγράφων του Μπάρθενας» και τα διπλό ταμείο που διατηρούσε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα την περίοδο 1995-2005 στη Μαδρίτη, την Εστεπόνα και την Καστίγια και Λεόν. Υποχρέωσε δε το Λαϊκό Κόμμα να επιστρέψει ποσό 245.000 ευρώ, το οποίο έλαβε παράνομα από δημόσια κονδύλια χρησιμοποιώντας το σε προεκλογικές εκστρατείες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή