Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, καθώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η αύξηση των νοσηλειών ανησυχούν τους ειδικούς. Η Αριστοτελεία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, σημείωσε πως, παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές, αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες.
«Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Γι' αυτό και αποφασίστηκε, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές, τα οποία ήδη εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο».
Η. Πελώνη επεσήμανε πως πρέπει να «τηρούμε σχολιαστικά τα μέτρα», ενώ επανέλαβε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».
«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Αναφερόμενος στο ολικό lockdown, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, έχουμε δρόμο ακόμη να κάνουμε και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πολλές περιοχές είναι στο “κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες καθώς υπάρχει αύξηση στα κρούσματα. Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε προετοιμαστεί για το τρίτο κύμα τόσο σε προσωπικό όσο σε υποδομές και εξοπλισμό. Η χώρα μας πρώτη φορά έχτισε ένα στρατηγικό εθνικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας, ώστε εφόσον υπάρχει παγκόσμια ζήτηση, εμείς να έχουμε τα μέσα προστασίας για να μπορέσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στις νέες εξάρσεις του ιού στη χώρα μας.
Οι επιδημιολόγοι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτά να αυξηθούν σε 2000 την ημέρα. Έτσι, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και την αναγκαιότητα λήψης νέων έκτακτων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της Covid-19 στην κοινότητα.
naftemporiki.gr