Μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ενημέρωσε για την απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ να προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της νέας σχετικής κυβερνητικής ρύθμισης. Απ’ την πλευρά του ΚΚΕ, ο Μ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που εξισώνει ως επαγγελματικά ισοδύναμα τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, με τα διπλώματα μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα με αυτόματη διαδικασία».
Τη θεωρούμε απαράδεκτη, είπε, «όχι μόνο γιατί εξισώνει προς τα κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα διαφορετικών βαθμίδων αποφοίτων, αλλά και γιατί αυξάνει αντικειμενικά την επικινδυνότητα στην κατασκευή και λειτουργία των τεχνικών έργων, αφού εκτός των άλλων θα μπορούν να αναλάβουν τεχνική ευθύνη για διάφορα έργα απόφοιτοι, που δε θα διαθέτουν το αντίστοιχο επίπεδο σπουδών».
Όμως, τόνισε, «η συγκεκριμένη νέα κυβερνητική ρύθμιση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε αποτελεί μια άστοχη επιλογή της σημερινής Υπουργού Παιδείας. Αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την αποσύνδεση του ακαδημαϊκού πτυχίου απ’ τα επαγγελματικά δικαιώματα, τη διάσπαση των πενταετών σπουδών για την απόκτηση διπλώματος απ’ τις Πολυτεχνικές Σχολές και γενικότερα την υλοποίηση προβλέψεων της Οδηγίας της Μπολόνια και της Οδηγίας Μπολκεστάιν».
«Σε αυτές τις κατευθύνσεις άνοιξε το δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατάργησε στην πράξη το ΣΑΕΠ και το αντικατέστησε με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) και προώθησε το ΠΔ 99/2018 (Σπίρτζη) για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού.
Η απάντηση στην απαράδεκτη κυβερνητική ρύθμιση δεν μπορεί να είναι η μετατροπή του ΤΕΕ σε φορέα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για το σύνολο των πτυχίων, δημιουργώντας μια κοινή δεξαμενή αποφοίτων διαφορετικών βαθμίδων, που θα δίνουν εξετάσεις για να αποκτούν πρόσβαση στο επάγγελμα», συμπλήρωσε.
Ως Κόμμα, πρόσθεσε, «στηρίζουμε σχετική δικαστική προσφυγή του ΤΕΕ και άλλες ενέργειες, προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Όμως, τονίζουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται η συνολική κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ, ώστε να κατοχυρωθεί το ακαδημαϊκό δίπλωμα ως μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος».
«Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι αποτελεί, επίσης, πρόκληση η κυβερνητική προσπάθεια να εμφανιστεί ως βοήθημα προς τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς η ληστεία του αποθεματικού του ταμείου ασφάλισης. Η καταβολή επιδόματος προς τους μηχανικούς με ΔΠΥ και τους ανέργους πρέπει να διασφαλιστεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ουσιαστική απάντηση στην επιδείνωση της κατάστασης για χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς μπορεί να δοθεί μόνο απ’ τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων και προωθούν τον αναγκαίο συντονισμό δυνάμεων με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους. Σε αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.