Κατάρρευση παγετώνα στην Ινδία: Εντοπίστηκαν τρεις σοροί

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 15:36
UPD:15:36
ANI via REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα των Ιμαλαΐων μέσα σε φράγμα νωρίς σήμερα το πρωί στην Ινδία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες που οδήγησαν στην εκκένωση χωριών κατά μήκος ποταμού.

Στο φράγμα εργάζονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Χωριά έχουν εκκενωθεί στην πολιτεία Ουταρανχάλ,  αλλά αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι 150 άτομα ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα των πλημμυρών.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τουλάχιστον τρία πτώματα και 150 άτομα έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Πρόσθεσε επίσης ότι 16 ή 17άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα σε μια σήραγγα.

Σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το νερό ρέει στην περιοχή και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές.

«Έγινε πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε χρόνος να ειδοποιήσουμε κανέναν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο  Σαντζάι Σινγκ Ράνα, ο οποίος ζει κοντά στον ποταμό Ντάουλι Γκάγκα. «Νόμισα πως θα παρασύρει ακόμη κι εμάς», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση. «Το έθνος προσεύχεται για την ασφάλεια όλων εκεί», έγραψε στο Twitter .

Η αεροπορία της χώρας ετοιμάζεται να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε η κυβέρνηση.

Σωστικά συνεργεία εκκενώνουν δεκάδες χωριά, ενώ οι διασώστες προσπαθούν επίσης να εισέλθουν στην μπλοκαρισμένη σήραγγα.

«Η στάθμη του νερού του ποταμού είναι τώρα ένα μέτρο (3,2 πόδια) πάνω από την κανονική, αλλά η ροή μειώνεται», δήλωσε ο Σαντζάι Σινγκ Ράνα.

Η γειτονική πολιτεία Ούταρ Πραντές έχει σημάνει τον συναγερμό για ορισμένες παραποτάμιες περιοχές, υπό τον φόβο πλημμύρων.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε την χιονοστιβάδα της Κυριακής. Ωστόσο, το κράτος, στα δυτικά Ιμαλάια, είναι επιρρεπές σε πλημμύρες και κατολισθήσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή