Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στη Μιανμάρ

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2021 07:59
UPD:09:06
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο εμπορικό κέντρο της Μιανμάρ, την πόλη Γιανγκόν, για δεύτερη μέρα διαδηλώσεων, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την δημοκρατία μέχρι να την αποκτήσουμε», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, όπου γίνεται η διαδήλωση.

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, που επέβαλαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το Σάββατο, ο στρατός διέκοψε την πρόσβαση της χώρας στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το μπλόκο του διαδικτύου «φρικτό και απερίσκεπτο» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει τον λαό της Μιανμάρ σε κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στρατός δεν έχει σχολιάσει.  

Μικρότερες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν  επίσης την Κυριακή το πρωί στις πόλεις Μαουλαμίνε και Μανταλέι.

Η εκλεγμένη ηγέτης Αούνγκ Σαν Σου Κι παραμένει σε κατ 'οίκον περιορισμό, όπως και ο πρόεδρος της χώρας, Ουίν Μιντ.

 Ο ρόλος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης 

Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε καθώς μια νέα σύνοδος του κοινοβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσει, μετά τη νίκη του Νοεμβρίου από το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

Πολλοί πολίτες της χώρας παρακολούθησαν τα γεγονότα να ξετυλίγονται σε πραγματικό χρόνο στο Facebook, το οποίο είναι η κύρια πηγή πληροφοριών και ειδήσεων της Μιανμάρ. Αλλά τρεις ημέρες αργότερα, οι πάροχοι διαδικτύου διατάχθηκαν να μπλοκάρουν την πλατφόρμα για λόγους σταθερότητας.

Μετά την απαγόρευση, χιλιάδες χρήστες ήταν ενεργοί στο Twitter και το Instagram χρησιμοποιώντας hashtag για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Έως τις 22:00 τοπική ώρα (15:30 GMT) την Παρασκευή η πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες είχε επίσης απαγορευτεί.

Δεν υπήρχε επίσημος σχολιασμός από τους ηγέτες του πραξικοπήματος, αλλά το AFP ανέφερε ότι είχε δει ένα μη επαληθευμένο έγγραφο του υπουργείου που ανέφερε ότι οι δύο ιστότοποι κοινωνικών μέσων προκαλούν παρεξηγήσεις στο κοινό.

Εκπρόσωπος του Twitter σχολίασε ότι η απαγόρευση υπονόμευσε «τη δημόσια συνομιλία και τα δικαιώματα των ανθρώπων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν». Το Facebook, το οποίο κατέχει το Instagram, κάλεσε τις αρχές να «αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα».

Παρά τη διαταγή να κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο που έδωσαν οι στρατηγοί, η χθεσινή συγκέντρωση αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, όπου αφθονούσαν τα μηνύματα υποστήριξης. «Είστε οι ήρωές μας», «σεβασμός στους διαδηλωτές», διάβαζε κανείς.

Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή