Αλβανία: Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2007 12:14
A- A A+

Σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί στην αλβανική βουλή η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη υποψηφιότητα για να τεθεί προς ψήφιση.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η διαδικασία αναμένεται δύσκολη λόγω της αποτυχίας και του χθεσινού, έβδομου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) για την εξεύρεση συναινετικής λύσης σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για τον προεδρικό θώκο.

Χθες το Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε επίσημα στην αντιπολίτευση ως υποψηφίους του για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, τα ονόματα των Χαλίτ Σαμάτα και Μυκερέμ Ταφάι, ενώ οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα παρουσίασαν και τους Σαμπρί Γκόντο (πρόεδρο της συνέλευσης του ρεπουμπλικανικού κόμματος) και Αριάν Σταρόβα (πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό).

Στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αστρίτ Πατόζι από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν δέχεται να υποστηρίξει κανέναν από τους υποψηφίους που περιείχε η λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι το όνομα του νυν προέδρου ¶λφρεντ Μοϊσίου αποτελεί πρόκληση, ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό Φατός Νάνο είπε ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει συναίνεση.

Στην απογευματινή συνάντηση ήταν η σειρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος να απορρίψει τις τέσσερις υποψηφιότητες του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων του, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Μπλέντι Κλόσι να δηλώνει ότι οι προτεινόμενοι υποψήφιοι είναι χαμηλού πολιτικού προφίλ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πατόζι δήλωσε ότι, καθώς φαίνεται, τα ονόματα των υποψηφίων υψηλού πολιτικού προφίλ δεν γίνονται αποδεκτά αμοιβαίως, συνεπώς τα κόμματα ίσως θα πρέπει να ψάξουν για υποψηφίους εκτός πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή