Απόσυρση ακατάλληλου σολομού - κατασχέσεις ψαριών

Νομαρχία Πειραιά
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2007 13:26
A- A A+

Σήμα κινδύνου προς τον ΕΦΕΤ για την ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ε.Ε. (RASFF) έστειλε η Νομαρχία Πειραιά για την απόσυρση του μη ασφαλούς και ακατάλληλου για κατανάλωση, σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις, κατεψυγμένου καπνιστού σολομού SMOKED SALMON (SALMO SALAR), προέλευσης Δανίας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας, δείγμα του συγκεκριμένου προϊόντος είχε ληφθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά από την εταιρία εισαγωγής Α. ΛΑΓΑΚΗΣ & ΣΙΑ, Παύλου Μελά 50 και Κηφισού, στον Ρέντη και είχε σταλεί στο Χημείο του Κράτους για εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας, το προϊόν κρίθηκε μη κανονικό ως προς την σύσταση και τις ενδείξεις. Συγκεκριμένα ως προς την σύσταση διαπιστώθηκε ότι ο καπνιστός σολομός περιέχει νιτρώδη (ΝΟ2) τα οποία δεν επιτρέπονται στην κατηγορία που ανήκει και ως προς την σήμανση, ότι δεν διαθέτει ενδείξεις στα Ελληνικά, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Για τις ποσότητες που έχουν εισαχθεί από την συγκεκριμένη εταιρία εισαγωγής, έχουν ειδοποιηθεί - μέσω του συστήματος ιχνηλασιμότητάς της - όλοι οι πελάτες που έχουν προμηθευτεί το ακατάλληλο προϊόν για την ανάκλησή του. Παράλληλα η εταιρία σύμφωνα με έγγραφη δήλωση του υπευθύνου προς την Νομαρχία, ακύρωσε κάθε παραγγελία για το συγκεκριμένο προϊόν.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι της Νομαρχίας Πειραιά στα πλοία της ακτοπλοΐας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Χθες, μικτό κλιμάκιο ελεγκτών από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Προστασίας Καταναλωτή, Υγειονομικών Ελέγχων και Γεωργίας, πραγματοποίησε ελέγχους στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ, ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ και ΜΙΛΕΝΑ.

Από το ΜΙΛΕΝΑ κατασχέθηκαν 100 κιλά ακατάλληλης για κατανάλωση τσιπούρας, διότι αν και νωπή βρίσκονταν στην κατάψυξη και δεν έφερε ενδείξεις. Η υπόθεση παραπέμπεται στον Εισαγγελέα και στο αρμόδιο Λιμεναρχείο Πειραιά.

Στο ίδιο πλοίο βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν οπωροκηπευτικά (πεπόνια, καρότα, κρεμμύδια, τομάτες, πορτοκάλια κλπ) τα οποία επίσης δεν έφεραν σημάνσεις, ενώ στο θάλαμο κατάψυξης διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία των λαχανικών ήταν μεγαλύτερη από ότι ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Θα επιβληθεί πρόστιμο από την αρμόδια επιτροπή κυρώσεων της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από υγειονομικό και αγορανομικό έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά 15 συνολικά πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ οι έλεγχοι τους κατεξοχήν τουριστικούς μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα εντατικοποιηθούν για την προστασία των ταξιδιωτών αλλά και της τουριστικής εικόνας της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή