Τουρκική τράπεζα στην Αθήνα

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2007 13:49

A- A A+

Eίναι η πρώτη αγροτική τράπεζα στην οθωμανική αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1863 για να καλύψει το κενό στη χρηματοδότηση του αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος μέχρι τότε κατέφευγε στους τοκογλύφους.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, με περίπου 20.900 εργαζόμενους.

Πρόκειται για τη Ziraat Bank (Γεωργική Τράπεζα) - http://www.ziraat.com.tr - που άνοιξε το πρώτο της υποκατάστημα στο εξωτερικό το 1975 στο Αμβούργο και από τότε επεκτείνεται συνεχώς στα Βαλκάνια και στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Τώρα ενδιαφέρεται να περάσει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Εδειξε ενδιαφέρον για την Ελλάδα εδώ και περίπου τρεις μήνες, αρχικά για την Κομοτηνή.

Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε ξένη τράπεζα θα πρέπει υποχρεωτικά να ανοίξει ένα κατάστημα στην Αθήνα και εν συνεχεία όπου αλλού επιθυμεί.

Ετσι η Ziraat Bank, αφού εξέτασε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα στις ελληνικές αρχές, το οποίο έγινε αποδεκτό και άρχισαν πλέον οι προετοιμασίες.

Ο διοικητής της Τράπεζας, Ακίν Τσαγλάρ, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εξέλιξη, αλλά επισήμανε ότι η επέκταση μιας τράπεζας σε ξένη χώρα είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. «Χρειάζονται το λιγότερο 3-6 μήνες και εφόσον όλα πάνε καλά, θα αρχίσουμε να λειτουργούμε στην Αθήνα κατά τα μέσα του 2008. Τα πάντα δεν τελειώνουν με την ενοικίαση κάποιου καταστήματος στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. σύνδεση Swift, υποδομή IP και... πολλή αλληλογραφία», υπογράμμισε.

Το αίτημα για υποκατάστημα στην Αθήνα υπεβλήθη μέσω του Συμβουλίου Ελέγχου και Επιθεώρησης Τραπεζών (BDDK), το οποίο, σημειωτέον, είχε αντιδράσει στην εξαγορά της Finansbank από την Εθνική και σε αντίστοιχες κινήσεις της Eurobank και της Alpha Bank.

PEYAMNER NEWS AGENCY KURDISTAN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή