Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες τοπικού τηλεοπτικού σταθμού ότι Αμερικανοί διπλωμάτες ζήτησαν από αυτήν να αναθεωρήσει την απόφασή της για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων.
Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Κanal 5", σε χθεσινοβραδινό του ρεπορτάζ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ζητά από τα Σκόπια να προβούν σε κίνηση καλής θέλησης έναντι της Αθήνας, επαναφέροντας την παλιά ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων (σ.σ Πέτροβετς), ώστε να προδιαθέσουν θετικά την ελληνική πλευρά, ενόψει των σημαντικών αποφάσεων για το ΝΑΤΟ.
Επικαλούμενος ανώνυμες διπλωματικές πηγές, ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε πως το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ από την πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Οχρίδα, στη διάρκεια του Φόρουμ για την Ασφάλεια του Συμβουλίου Ευρω-Ατλαντικών Εταιρικών Σχέσεων.
Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι τις ίδιες συστάσεις στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μετέφερε νωρίτερα και η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.
Πηγές του καναλιού εκτιμούν πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι πολύ δύσκολα θα αποφάσιζε να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα, εκτός εάν αυτό, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο προκειμένου η χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.
"Η κυβέρνηση διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις αναφορές του τηλεοπτικού σταθμού "Κanal 5", ότι ζητήθηκε από αυτήν να αναθεωρήσει την απόφασή της για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων "Μέγας Αλέξανδρος". Κάθε κράτος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να επιλέγει τα τοπωνύμια και τις ονομασίες ιδρυμάτων, πλατειών, οδών κ.λπ. Αυτό, εξάλλου, αποτελεί συστατικό μέρος των ισχυόντων κανονισμών, που αφορούν τη συμπεριφορά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη την αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά άλλης χώρας - ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες του διεθνούς δικαίου", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην ιστορική, πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά πολλών λαών και εθνοτήτων, περισσοτέρων ηπείρων.
"Δεδομένου αυτού, κανείς δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του ονόματός του. Ακριβώς γι αυτό το λόγο η κληρονομιά που άφησε πίσω του πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει τα έθνη", καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ