Προτεραιότητα της κυβέρνησης η σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών

Αρκετές επιφυλάξεις συναντά στην Ευρώπη η επιχείρηση «γοητεία» της Τουρκίας
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 09:39
UPD:09:43
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Έναν ακόμα διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή η επιχείρηση «γοητείας» της Τουρκίας δεν φαίνεται να πείθει τους Ευρωπαίους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα σε Κύπρο και Ισραήλ, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στη Λευκωσία και θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να συζητήσουν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών, παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που έχουν ξεκινήσει έπειτα από μια πενταετία. Και μπορεί η Άγκυρα να έχει χαμηλώσει τους τόνους, ωστόσο παραμένει ένας απρόβλεπτος «παίκτης» στη γεωπολιτική σκακιέρα και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει να μιλά για διάλογο, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να αναφέρει ότι οι «διαπραγματεύσεις» για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αναμένεται να είναι πιο παραγωγικές τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ακάρ είπε πως «ελπίζουμε να βρούμε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την απαραίτητη συνεισφορά για την επίλυση των προβλημάτων».

Επιφυλάξεις στην Ε.Ε.

Πάντως, το ευρωπαϊκό προφίλ της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 26 του μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη, με θέμα «την ασφάλεια, την άμυνα και τη Νότια Γειτονιά», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Εκτενής αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας υπήρξε κατά την πρώτη ανάγνωση στην Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας των προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς Die Linke.

Οι προτάσεις σχετίζονται με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων και γενικότερα τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul έκανε άμεση αναφορά στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Σεβίμ Νταγκντελέν, από πλευράς της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο («άνοιγμα» Βαρωσίων). Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU Κλάους Πίτερ Γουίλις παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα θα ήταν διαφορετική, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, στο παρελθόν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούσαν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κουρδικό). Ωστόσο, πλέον βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Επαφές Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες έναν ακόμα κύκλο επαφών. Ειδικότερα είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η Ανατολική Μεσόγειος. Επίσης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Πορτογαλίας και της Νορβηγίας, ενώ συνομίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας. Σημειώνεται πως την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία και είχε εκτενή συνομιλία με τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. Μάλιστα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, παρατηρήθηκε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή