Στης Πενταμερούς τη ράχη

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 07:32
EUROKINISSI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Αν καταφέρουμε να μοιράσουμε τα ενεργειακά έσοδα, τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στα Κατεχόμενα με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι, λοιπόν, το «κλειδί» για το Κυπριακό. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαμοιραστούν τα έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Με αυτή τη θέση και «διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία», αναμένεται να προσέλθει η Τουρκία στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό στο Greentree (;) της Νέας Υόρκης.

Ουδεμία έκπληξη. Είναι προφανές πως προτεραιότητα της Άγκυρας είναι οι υδρογονάνθρακες και στόχος είναι η εμπλοκή της κατοχικής δύναμης στο ενεργειακό πρόγραμμα, ενώ τα σχέδια διχοτόμησης πάει καιρός που ξεδιπλώνονται καθαρά και δυνατά. «Αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη», διαμήνυσε για ακόμη μία φορά η Τουρκία. 

Η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών ή μία συμφωνία, οι πρόνοιες της οποίας θα προκαλούν προβλήματα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Το Λονδίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε μόλις την Τρίτη ότι πλαίσιο επίλυσης είναι η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μην παίρνετε τοις μετρητοίς του Φόρεϊν Όφις την ονοματολογία. Από την ομοσπονδία στη χαλαρή ομοσπονδία και τη συνομοσπονδία είναι δύο βάσεις δρόμος.

Τότε, γιατί θα πάνε όλοι αυτοί στο Λονγκ Άιλαντ; Γιατί επιστρέφει το Κυπριακό στο Greentree μετά από εννιά χρόνια; Τότε ήταν εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, τώρα είναι πέντε+1, με τον ΟΗΕ σε περίεργες διαθέσεις.

Ο γενικός γραμματέας παρέπεμψε μεν στους όρους εντολής του και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν και οι αξιώσεις για δύο κράτη, στη λογική του «όλα στο τραπέζι», με την οποία η Άγκυρα σε όλα τα θέματα παίζει.

Σήμερα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο νησί, που παρακολουθεί τα «δεν γνωρίζω», «δεν ξέρω», «δεν θυμάμαι», «τικ-τικ τζιαι επέρναν» στην ερευνητική επιτροπή -διαβατήριο διασυρμού και μέσο πιέσεων-, τη Δευτέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάποιος θα πάει και από την Ε.Ε. προτού αποσταλούν οι προσκλήσεις και ξαναρχίσουν οι συζητήσεις. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η Τουρκία να «σωθεί».   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή