Η Α. Οκάσιο-Κορτέζ γνωστοποίησε ότι είναι θύμα σεξουαλικής επίθεσης

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 18:51
UPD:18:56
REUTERS/ANDREW KELLY
A- A A+

Η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, αποκάλυψε ότι έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ζωντανή μετάδοση στο Instagram τη Δευτέρα το βράδυ, στην οποία περιέγραφε τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η μικρότερη σε ηλικία εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γνωστή και με τα αρχικά AOC, δεχόταν παρενόχληση από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επί μέρες πριν από το συμβάν στις 6 Ιανουαρίου, και άλλα μέλη του Κογκρέσου την προειδοποιούσαν να είναι «προσεκτική» την ημέρα της διαδήλωσης.

Όπως αφηγείται η ίδια, την ώρα της εισβολής κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα μπάνιου στο γραφείο της, φοβούμενη για τη ζωή της, ενώ άκουγε έναν άνδρα απέξω να φωνάζει «Πού είναι; Πού έχει πάει;». Κατέφυγε σε άλλο κτίριο, και μπήκε στο γραφείο μιας συναδέλφου όπου κρύφτηκε για ώρες.

Η κ. Οκάσιο-Κορτέζ εξισώνει με άλλες μορφές κακοποίησης τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών «να προχωρήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας το συμβάν» στο οποίο πέθαναν πέντε άνθρωποι και δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Ο λόγος που φορτίζομαι συναισθηματικά αυτή τη στιγμή, είναι επειδή αυτοί οι άνθρωποι που μας λένε να προχωρήσουμε, ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση, ότι πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη ή που μας λένε ακόμη και να ζητήσουμε συγγνώμη, χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές με τους κακοποιητές», είπε.

«Και εγώ έχω βιώσει σεξουαλική επίθεση και δεν το έχω πει αυτό σε πολλούς ανθρώπους στη ζωή μου», αποκάλυψε.

Η 31χρονη πολιτικός δεν ανέφερε πολλά πράγματα για τη δοκιμασία της σεξουαλικής επίθεσης, αλλά όπως είπε: «Όταν περνάμε ένα τραύμα, τα τραύματα αλληλοσυνδέονται, διασταυρώνονται και αλληλεπιδρούν». Απευθύνθηκε ωστόσο σε όλα τα θύματα κάθε μορφής κακοποίησης:

«Για τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί έξω εάν έχετε βιώσει κάποιο είδος τραύματος, το γεγονός ότι το αναγνωρίζετε και το παραδέχεστε είναι ήδη ένα τεράστιο βήμα. Ειδικά σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι προσπαθούν συνεχώς να σας λένε ότι δεν βιώσατε αυτό που βιώσατε ή ότι λέτε ψέματα.

«Ή, ξέρετε, αυτά είναι πρόσθετα τραύματα πάνω σε αυτό που έχετε ήδη βιώσει, εάν έχετε επιζήσει από κακοποίηση, παραμέληση, λεκτική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, κ.λπ., υπάρχει το τραύμα του να περάσεις από αυτό που πέρασες… Και μετά υπάρχει το τραύμα των ανθρώπων που δεν σας πιστεύουν, ή που προσπαθούν να σας ταπεινώσουν δημόσια, ή προσπαθούν να σας ντροπιάσουν.

«Και αυτό επίσης εσωτερικεύεται, γιατί πολλές φορές δεν θέλεις να το πιστέψεις. Δεν θέλεις να σκεφτείς ότι αυτό σου συνέβη. Δεν θέλεις να σκεφτείς ότι το άτομο X σου έκανε κακό.

«Δεν θέλεις να παραδεχτείς ότι ήσουν ένα άτομο που κακοποιήθηκε, που δέχτηκε επίθεση, επειδή δεν θέλεις να είσαι «θύμα», σωστά;», κατέληξε η Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτέζ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Instagram, BBC και Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή