Βουλγαρία: Βέτο Παρβάνοφ για τη διάκριση των ξένων επιβατών

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 12:01
A- A A+

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ επέστρεψε στη Βουλή για νέα συζήτηση την τροπολογία του Νόμου περί Αλλοδαπών, με την οποία η βουλή επιχείρησε να εναρμονίσει τη βουλγαρική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρίες να παραδίδουν στις αρχές ασφάλειας στοιχεία των επιβατών, τους οποίους μεταφέρουν.

Αφορμή για το βέτο αυτό του Βούλγαρου προέδρου είναι το γεγονός, ότι στην τροπολογία χρησιμοποιείται η λέξη "αλλοδαπός" και όχι "επιβάτης", με αποτέλεσμα να περιορίζεται ουσιαστικά η πρόσβαση των αρχών στα στοιχεία του συνόλου των επιβατών.

Όπως γράφει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Τύπου της Προεδρίας, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά διαστρεβλώνεται το πνεύμα και το γράμμα της κοινοτικής οδηγίας, που υποχρεώνει τους αερομεταφορείς να παραδίδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα στοιχεία για όλους τους επιβάτες και όχι μόνο για τους ξένους.

Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, ο οποίος ζητά διορθώσεις στο σχετικό κείμενο, με τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένη η τροπολογία παρεμποδίζεται όχι μόνο η δραστηριότητα των υπηρεσιών ασφάλειας αλλά και η ίδια η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στη Βουλγαρία.

Όπως σχολιάζει ο σημερινός Τύπος της Σόφιας, η παρέμβαση στο νομοθετικό έργο της Βουλής, όταν ο ίδιος κρίνει πως είναι αναγκαίο, υπήρξε βασικό χαρακτηριστικό του πρόεδρου Παρβάνοφ τόσο στη διάρκεια της πρώτης θητείας όσο και μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Όπως έχει εξηγήσει επανειλημμένως δημόσια ο Βούλγαρος πρόεδρος, με τον τρόπο αυτό ασκεί δυναμικά το συνταγματικό δικαίωμα του βέτο, με γνώμονα τη βελτίωση της νέας νομοθεσίας όταν υφίσταται ανάγκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή