Στη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 12:22
A- A A+

Στη Σεούλ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, στο πλαίσιο της παύσης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Β. Κορέας, που θα γίνει υπό την επίβλεψή του.

Η ΙΑΕΑ, η οποία απέστειλε αξιωματούχους την εβδομάδα που πέρασε στη Β. Κορέα, σε έκθεσή της αυτήν την εβδομάδα ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ συμφώνησε στα μέτρα για την επιβεβαίωση της εγκατάλειψης του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα βρίσκεται στη Ν. Κορέα για σύσκεψη για τα πυρηνικά στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας.

Η Β. Κορέα δέχθηκε την εξαμερή συμφωνία τον Φεβρουάριο για την έναρξη παύσης λειτουργίας του πυρηνικού της αντιδραστήρα – πηγή παραγωγής πυρηνικών όπλων – με αντάλλαγμα 50.000 τόνους πετρελαίου από τη Ν. Κορέα. Η τελευταία έχει πει ότι θα αρχίσει τη μεταφορά 6.500 τόνων πετρελαίου στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, επικαλούμενη την πρόοδο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Ο ελ Μπαραντέι είπε ότι οι έξι χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες – οι δύο Κορέες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ – πρέπει να βρουν την ημερομηνία παύσης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού πριν στείλει επιθεωρητές.

Οι έξι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass την Τετάρτη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή