Γ. Παπανδρέου:«Επιπόλαιη η κυβερνητική πολιτική για τη ΔΕΗ»

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 15:03
A- A A+

Για επιπόλαιη και χωρίς προοπτική πολιτική στη ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε τη ΔΕΗ ως επιχείρηση με προοπτικές και σήμερα έχει περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το σύστημα χρειάζεται επανεπενδύσεις και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο που βοηθάει το δημόσιο συμφέρον».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν θα συμβάλλουμε απλώς στην διατήρηση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά επιθυμούμε να μπούμε και σε μια νέα εποχή ενεργειακών δράσεων, που συνδυάζονται με το περιβάλλον και νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει η ΔΕΗ, έτσι ώστε να διαμορφώσει η Ελλάδα μια "πράσινη" οικονομία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος σημείωσε ότι η εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι ακριβώς ίδια με την περσινή, ενώ θα έπρεπε να έχει προστεθεί νέα ισχύς, κάτι που δεν συνέβη, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ο κ. Φωτόπουλος, είπε ότι «σήμερα ασκούνται μια σειρά πολιτικές που την οδηγούν στον οικονομικό κατήφορο και σε μια σειρά αδιέξοδα» και πρόσθεσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν γίνεται με τους κανόνες που θα έπρεπε».

Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη προγραμματισμού και ανάπτυξης της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του δικτύου σταμάτησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στην Αττική, στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προστέθηκαν 7 Κέντρα Διανομής της ΔΕΗ και αν δεν είχαν προστεθεί σήμερα η Αττική θα ήταν "σβηστή"», είπε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «φέτος πήγαμε συνειδητά, αν και κρατήθηκε κρυφό, σε "απορρίψεις φορτίων" για να αντέξει το σύστημα στην Αττική, επειδή τα καλώδια και οι μετασχηματιστές δεν άντεχαν την αυξημένη ζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τις απέδωσε στο καθ' έτος μειούμενο προσωπικό της επιχείρησης καθώς και στο ότι η ΔΕΗ έχει παραδώσει, ακόμα και το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς της σε εργολάβους, που προβαίνουν σε κακοτεχνίες καθώς είναι «ανίδεοι και χρησιμοποιούν και ανειδίκευτο προσωπικό».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει την κατασκευή έστω μιας μονάδας, ενώ υπάρχει δυνατότητα με τον ν. 3175/2003 να αντικατασταθούν οι παλιές μονάδες».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή