Περιμένει ευκαιρία για δράση ή εκβιάζει;

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 20:03

A- A A+

Ο τουρκικός στρατός περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εξαπολύσει επιδρομές εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Επί του παρόντος γίνονται μόνο περιορισμένες επιχειρήσεις στην ιρακινή πλευρά των συνόρων για την καταδίωξη «τρομοκρατών», καθώς η Τουρκία δέχεται πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. να μην περιπλέξει ακόμη περισσότερο την καταστροφική κατάσταση στο Ιράκ -την οποία περιέγραψε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στρατηγός Ζαν-Λουΐ Ζορζελέν, ως ένα "ωραίο οίκο ανοχής"- με μια επέμβαση στον κουρδικό βορρά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει ακόμη και σε συγκρούσεις μεταξύ τούρκων και αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Spiegel.

Μέχρι τώρα, ο τουρκικός στρατός δεν έχει παράσχει μια ικανοποιητική εξήγηση για το τι είδους δράση θέλει να αναλάβει εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Αν γίνει τελικά η εισβολή, οι αντάρτες δεν θα περιμένουν ασφαλώς τον τουρκικό στρατό στα στρατόπεδά τους, αλλά θα αναμιχθούν με τον κουρδικό πληθυσμό. Για το λόγο αυτό, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ έχει ήδη προειδοποιήσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί ότι τη θεωρεί υποστηρικτή του ΡΚΚ, και κατά συνέπεια συνυπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Το κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να καταλάβει το βόρειο Ιράκ παραμένει ασαφές. Πολλοί σχολιαστές προειδοποιούν ότι μια εισβολή θα οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία, χωρίς να πληγεί το ΡΚΚ.

Υπάρχει κι ένα άλλο ενδεχόμενο: ο τουρκικός στρατός να θέλει με τις πολεμικές προετοιμασίες να φοβίσει τον Μπαρζανί και να τον αναγκάσει να συνεργαστεί με τους Τούρκους εναντίον του ΡΚΚ. Ο Μπαρζανί έχει δείξει όμως μέχρι στιγμής απρόθυμος να παραδώσει τους «κούρδους φίλους του» στον τουρκικό στρατό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει στάση - δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά...

Οι κάτοικοι του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, θα ψηφίσουν στο τέλος του χρόνου για το κατά πόσον θέλουν η πόλη να παραμείνει υπό μικτή τουρκμενική, κουρδική και αραβική διοίκηση ή να γίνει μέρος της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής. Οι Κούρδοι του Ιράκ ελπίζουν μακροπρόθεσμα να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τον πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής για να συγκροτήσουν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ένταξη του Κιρκούκ στο κουρδικό έδαφος και έχει μετατραπεί σε συνήγορο των Τουρκμένων.

Πηγή: Der Spiegel

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή