Βουλή- Μπαράν: Καμία πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς πολιτών χωρίς δυνατότητα μετακίνησης

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 15:12
UPD:15:17
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Καμία πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς όσων δεν έχουν συνοδό και δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης (κλινήρεις, ΑΜΕΑ)», τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις δωρεές του Ιδρύματος Λάτση, ο βουλευτής Ξάνθης του Κινήματος Αλλαγής, Μπουρχάν Μπαράν. 

Η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ,  σημείωσε ο κ. Μπαράν, έχει την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και προστασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας προκάλεσε ο ιός, με τη συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

«Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, χαιρετίζουμε τις συγκεκριμένες δωρεές καθώς εν μέσω της τεράστιας υγειονομικής κρίσης και πανδημίας την οποία και διανύουμε, η συμβολή του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και της κυρίας Λάτση, είναι ζωτικής σημασίας σε ένα κατακερματισμένο σύστημα υγείας που νοσεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε. 

«Αναφορικά τώρα με τις υπόλοιπες διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας και που επιχειρεί η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει με το παρόν νομοσχέδιο, ήδη έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας μέσω του εισηγητή μας κ. Πουλά ο οποίος ήταν και απολύτως σαφής στις θέσεις του», πρόσθεσε. 

«Ως ψυχίατρος θα ήθελα για ακόμη μια φορά να κρούσω των κώδωνα του κινδύνου για όλα αυτά που βλέπω όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί συνάδελφοί μου, να έρχονται. Βιώνω καθημερινά την απομόνωση των συμπολιτών μου, τον φόβο τους για την αυριανή μέρα, την απόγνωση που οδηγεί σε ψυχικές παθήσεις ή επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες, καθώς η απώλεια εισοδήματος και η αβεβαιότητα για το αύριο προκαλούν ψυχωσικά επεισόδια. Και όλα αυτά, ενώ για άλλη μια φορά η χρηματοδότηση πολιτικών ψυχικής υγείας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Μπαράν. 

«Όπως έχω ξανά τονίσει από το βήμα της Βουλής, είναι άμεση η ανάγκη για χρηματοδότηση των τομέων ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαφαίνεται ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών, όταν μάλιστα λόγω της κατάστασης οι ανάγκες αυξάνονται. Δυστυχώς ενώ η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι αύξησε τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά πολύ, ουσιαστικά τον έφτασε μόλις στο 2%, το ελάχιστο δηλαδή οριακό που προτείνει ο ΠΟΥ», υπογράμμισε. 

Δράττομαι της ευκαιρίας σε αυτό το σημείο, συμπλήρωσε, «να σας θέσω ακόμη έναν προβληματισμό μου. Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, με το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών να στρέφεται στην μεταλλάξεις του ιού, το τρίτο κύμα της πανδημίας και φυσικά στο θρίλερ με τα εμβόλια στην Ευρώπη.Το τρίτο κύμα κ. Υπουργέ είναι προ των πυλών και το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά. Το ζητούμενο όμως είναι, αν έχετε δρομολογήσει κάποιο σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισής του. Τι έχετε πράξει με τα νοσοκομεία και τις κλίνες ΜΕΘ καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ξανά το απειλητικό της πρόσωπο; Τι γίνεται με το νέο χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό;». 

Ο κ. Μπαράν ρώτησε την κυβέρνηση σχετικά με το τι έχει προβλέψει για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων που δεν έχουν κάποιον συνοδό, των συνανθρώπων μας που βρίσκονται κλινήρεις και δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς το Νοσοκομείο. Για τα ΑΜΕΑ που αντίστοιχα αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία.

«Αξιοποιείστε κατάλληλα αυτή τη δύσκολη στιγμή, το Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι’, ώστε να συμβάλλει στην μεταφορά των ατόμων που αδυνατούν να μεταφερθούν για εμβολιασμό κατόπιν σχετικού ραντεβού. Βοηθείστε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης. Δεν είναι επαίτες, κύριοι και κυρίες της Κυβέρνησης. Θα μπορούσαν να είναι μέλη της δικής σας οικογένειας», επεσήμανε. 

Και σε αυτό το σημείο, είπε,  «δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ που όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας βρίσκεται ανελλειπώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.Το γεγονός αυτό το έχει αναγνωρίσει πολλές φορές η κυβέρνηση στα λόγια. Στην πράξη όμως μέχρι στιγμής, δεν δείχνει διατεθειμένη να το αναγνωρίσει, καθώς δεν έχει λάβει καμία απόφαση στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας της χώρας». 

«Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχοντας πλήρη επίγνωση της ανάγκης ενίσχυσης και αναβάθμισης του υγειονομικού προσωπικού έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή οι οποίες αφορούν στην ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα υγείας, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.Τις οποίες όμως η κυβέρνηση ουδέποτε έκανε αποδεκτές», υπογράμμισε. 

Απευθυνόμενος και πάλι στην κυβέρνηση, ο κ. Μπαράν ρώτησε «Σκοπεύετε άραγε ποτέ, να προχωρήσετε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθούν τελικά οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ή απλά θα κωφεύετε;». 

Ο κ. Μπαράν αναφέρθηκε και στην πληθώρα γιατρών που, όπως υποστήριξε, αναμένουν την αναγνώριση πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ και βρίσκονται τόσο καιρό σε καθεστώς ομηρίας χωρίς να μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη χώρα μας, που τόσο τους έχει ανάγκη.

Καταλήγοντας, δήλωσε, « ήδη έχω αναφερθεί σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, ανθρώπους με τους οποίους ο ίδιος προσωπικά έχω συναναστραφεί σε ορεινές περιοχές και όχι μόνο του Νομού Ξάνθης, τον οποίο και εκπροσωπώ, οι οποίοι μου έχουν εκθέσει την αγωνία και τον προβληματισμό τους. Μέχρι και σήμερα όμως δεν έχουμε δει κάποιον στρατηγικό σχεδιασμό από πλευράς σας. Οφείλετε να δράσετε άμεσα και καίρια». 

Ο κ. Μπαράν αναφέρθηκε και στην Κοινότητα Εχίνου του Ν. Ξάνθης που χτυπήθηκε αλύπητα από τον ιό αλλά, όπως τόνισε, στάθηκε στα πόδια της. «Το θετικό μήνυμα είναι πως σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα παρά την επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου στον ευρύτερο Νομό. Τροφή για σκέψη και μελέτη από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Θα μπορούσατε να δώσετε εντολή προς διερεύνηση για την ανοσία που έχει δημιουργηθεί συνυπολογίζοντας την καμπύλη των αντισωμάτων.

Αυτό που χρειάζεται και που εμείς απαιτούμε, είναι ένα Εθνικό Σχέδιο για τη στήριξή του τόπου μας και την έξοδό του από την κρίση με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαράν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή