Των Ανθής Αγγελοπούλου και Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Να μπει στο «κόκκινο» η Αττική φαίνεται να είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στον πρωθυπουργό, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά και από τον εντοπισμό περισσότερων περιστατικών που φέρουν τη νέα μετάλλαξη του ιού.
Εφόσον τελικά ο πρωθυπουργός αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, όχι μόνο δεν θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου, αλλά αυτόματα υιοθετείται σκληρό lockdown σε όλη την Περιφέρεια με κλείσιμο ξανά και των δημοτικών σχολείων. Επίσης, για το λιανεμπόριο η πρόταση είναι να παραμείνει ανοικτό, αλλά με τη μορφή του click away. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ειδικούς η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» η Αττική, συνεπώς να παραταθεί η αναστολή ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων, να κλείσουν πιθανώς νηπιαγωγεία και δημοτικά, και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να λειτουργήσουν με click away.
Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι γιατί η Αττική και συγκεκριμένα περιοχές όπως το Ελληνικό, η Αργυρούπολη, ο Βύρωνας, η Καισαριανή και το Κέντρο της Αθήνας είναι πολύ επιβαρυμμένες επιδημιολογικά, δείχνοντας μια αύξηση που ξεπερνά το 150% σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον, τους ανησυχεί ο κυλιόμενος μ.ό. του δείκτη θετικότητας που είναι πάνω από το 4, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνεται επικίνδυνα φθάνοντας ήδη το 0,98%, όταν το όριο συναγερμού είναι το 1%.
Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι έχουν χωριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στρατόπεδα και τα σενάρια που παίζουν είναι να μην ανοίξουν ακόμα γυμνάσια και λύκεια για μία εβδομάδα, τουλάχιστον στις κόκκινες περιοχές, ενώ για τα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away σε περιοχές της Ελλάδας που είναι στην «κόψη του ξυραφιού». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η πιθανότητα η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6 το απόγευμα στις κόκκινες περιοχές ή ακόμα και να απαγορευθεί η μετακίνηση μεταξύ δήμων.
Αυτό που φοβίζει τους ειδικούς είναι να μη γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ προβληματίζονται και από την αύξηση των περιστατικών που φέρουν τη μετάλλαξη του ιού, αφού χθες έφτασαν ήδη τα 66 κρούσματα.
Να θυμίσουμε ότι από προχθές ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε επισημάνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρής αύξησης κρουσμάτων μέσα στον Μάρτιο, μιλώντας για 1.500-2.000 κρούσματα την ημέρα. Ενώ όπως ανέφερε μιλώντας στο Mega, για να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ, αλλιώς καλό θα ήταν να μην ανοίξουν ακόμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στη χώρα εντοπίστηκαν 716 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 154.796. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν ακόμα τριψήφια νούμερα, με 268 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μικρή μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των καθημερινών θανάτων αφού χθες είχαμε 18 ακόμα απώλειες, ανεβάζοντας στους 5.742 τους νεκρούς συνολικά στη χώρα.
Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σκιαγραφώντας με τον τρόπο αυτό τον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος.
Σε αυτή τη φάση, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στην Αττική, που έχει την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο πρωθυπουργός -αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις- σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε» τόνισε μεταξύ άλλων.
Δεδομένο είναι πως ανάλογα με τις εξελίξεις στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό θα κριθεί και η έκταση των μέτρων που θα ληφθούν στο πεδίο της οικονομίας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Όπως είπε τα χρήματα θα διατεθούν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και δεν θα ξοδευτούν, επισημαίνοντας πως «θα κατανεμηθούν γενναία, αλλά όχι αλόγιστα. Κυρίως με δικαιοσύνη. Όσα πρέπει, σε όποιους πρέπει, όταν και όπως πρέπει».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα των εμβολίων, σημειώνοντας πως «χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων»