Μακρύς δρόμος, γεμάτος στροφές

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 07:00
UPD:07:47
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ένα μικρό πρώτο βήμα, σε μια δύσκολη διαδρομή, έγινε με την επιστροφή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έπειτα από μία πενταετία θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμπίεση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. 

Οι χαμηλοί τόνοι που κρατάνε και οι δυο πλευρές μπορεί να θεωρηθούν ως ένα πρώτο θετικό σημάδι, καθώς πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία έπειτα από μια μεγάλη περίοδο τουρκικών προκλήσεων. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν αυτή η ηρεμία θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο, οπότε και αναμένεται το επόμενο... ραντεβού των δυο πλευρών στην Αθήνα. Άλλωστε η πρώτη συνάντηση είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα, ώστε να σπάσει ο πάγος. 

Η παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν, στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, στο τραπέζι του διαλόγου μπορεί να είναι ένα σημάδι πως η Άγκυρα δίνει βαρύτητα στην όλη διαδικασία. Ωστόσο μένει να φανεί αν η Τουρκία θα συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή της στροφή ή θα επιλέξει να τορπιλίσει τις συζητήσεις διευρύνοντας την ατζέντα σε θέματα που δεν συζητά η ελληνική πλευρά. 
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Αθήνα δεν μπορεί να έχει το βλέμμα στραμμένο μόνο στις διερευνητικές επαφές, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να προσθέσει νέα όπλα στη διπλωματική της φαρέτρα. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε έναν 48ωρο μαραθώνιο επαφών στις Βρυξέλλες, ενώ ανάλογες κινήσεις θα συνεχιστούν και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Εντός συνόρων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να υπάρξει ένα αρραγές μέτωπο, καθώς πρόκειται για κρίσιμα θέματα στα οποία δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Διαφορετικές «οπτικές» είναι δεδομένο πως υπάρχουν, ωστόσο το θέμα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς… ελιγμούς με στόχο τα πέντε λεπτά δημοσιότητας. 

Άλλωστε ο δρόμος είναι μακρύς και σε αυτή τη φάση δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι κρύβεται στην επόμενη «στροφή». Προς το παρόν σε αυτό το «ταξίδι» που ξεκίνησε τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι και αναμένει τη συνέχεια. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή