Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους ειδικούς αναφορικά με την πανδημία στη χώρα μας δύο παράμετροι, από την μία ο συνωστισμός έξω από τα εμπορικά καταστήματα και από την άλλη οι μεταλλάξεις του ιού.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο το βρετανικό στέλεχος και όχι οι μεταλλάξεις Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας που θεωρούνταν πιο επικίνδυνες. Σύμφωνα με μελέτες, το βρετανικό στέλεχος συνοδεύεται από υψηλή μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν πλέον αναθεωρήσει καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως είναι πιο θανατηφόρο, κατά περίπου 30%.
Οι φαρμακοβιομηχανίες από την άλλη διαβεβαιώνουν πως τα εμβόλιά τους είναι αποτελεσματικά στα νέα στελέχη, αλλά και στην περίπτωση που χρειαστεί να τροποποιηθούν αυτό θα είναι εφικτό σε μικρό χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι η Moderna ανακοίνωσε ότι εργάζεται με σκοπό ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του νέου νοτιοαφρικανικού στελέχους.
Παράλληλα, η παρουσία των νέων στελεχών δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία λόγω των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και την αβεβαιότητα που επικρατεί με τις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων από τις εταιρείες.
Όπως προειδοποίησε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) οι εμβολιασμοί δεν θα προχωρήσουν τόσο στο άμεσο μέλλον ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν την μετάδοση του ιού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από την άλλη, υποστήριξε πως ότι ο κόσμος διακινδυνεύει να εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές του ιού με το να μην ασκείται πίεση ώστε να χορηγηθούν τα εμβόλια και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σχολιάζοντας τη βρετανική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η μετάλλαξη αυτή του ιού να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα. Σημείωσε μάλιστα πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.
Διαπιστώνοντας από την πλευρά του ελαφρώς «τσιμπημένο» αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, σημείωσε. Όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης.
Για αυξημένα κρούσματα έκανε λόγο και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον δείκτη θετικότητας που έχει σημειώσει αύξηση. Να σημειωθεί ότι χθες η χώρα μας κατέγραψε 436 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να εκτοξεύεται πάλι στο 4,64%. Όπως εξήγησε η. κ. Λινού, παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.
Η κ. Λινού εμαφνίστηκε επίσης ανήσυχη για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας. Όπως τόνισε, «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».
Αναφερόμενη στην δεύτερη παράμερο που δημιουργεί ανησυχία, τις εικόνες συνωστισμού που συνοδεύουν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, εκτίμησε πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση». Η καθηγήτρια πρότεινε μάλιστα την επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο.
«Σε περίπου 15 μέρες θα δούμε τα αποτελέσματα από τις εικόνες συνωστισμού» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Μέσα στα καταστήματα δεν ήταν κοντά ο ένας με τον άλλον και φορούσαν τις μάσκες. Εκεί που ήταν κοντά ο ένας με τον άλλον ήταν στο ταμείο. Ελπίζουμε να μην υπήρχαν ασυμπτωματικοί και να μην μετέδιδαν», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις εικόνες έξω από τα καταστήματα, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε μεθοδευτεί διαφορετικά η επιλογή του χρόνου που οι νέοι κυρίως άνθρωποι πήγαν για τα ψώνια τους, ώστε να απλωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η κ. Παγώνη μιλώντας έπειτα στην δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ότι μετά τις ουρές που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων, πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα τεστ και να πραγματοποιηθούν πάνω από 30.000 ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση.
naftemporiki.gr