Ν. Κεραμέως: Θα μειωθεί η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, θα αναβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 12:04
UPD:14:45
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών αλλά και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για ακαδημαϊκές εισαγωγές στα Πανεπιστήμια», τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια το οποίο θα φέρει αλλαγές στο σύστημα διοίκησης, στα προγράμματα σπουδών και στη λειτουργία τους. 

Η κα Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, συμπλήρωσε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, δίνονται εξουσίες στα πανεπιστήμια να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισόδου αλλά και να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένο μάθημα.

Ειδικότερα, είπε, «όταν κάποιος εισάγεται με βαθμό 1 ή 2,τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί σχετικά με τις πιθανότητες που έχει να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, ενώ παράλληλα κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που πάσχισε για να εισαχθεί αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο».  

Ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε να μην οριστεί ως βάση εισαγωγής ένας απόλυτος αριθμός που σχετίζεται άμεσα με δύσκολα θέματα που μπορεί να πέσουν κάποια χρονιά, αλλά ένα ποσοστό.

Αναφερόμενη στο κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, η κα Κεραμέως τόνισε ότι γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη, προσθέτοντας ότι ήδη υπό εξέταση βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το ζήτημα των τμημάτων, αναφέροντας ότι τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές, συνέχισε η υπουργός Παιδείας, είναι πως δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό εγγραφής σε δημόσιο ΙΕΚ.

Η κ. Κεραμέως, τόνισε και τη δραστική μείωση του αριθμού των σχολών που θα μπορούν να δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι από το καλοκαίρι του 2022. Με το υπάρχον σύστημα, υπογράμμισε και ανάλογα το επιστημονικό πεδίο, ο κάθε υποψήφιος θα δύναται να δηλώσει ακόμη και 260 τμήματα. 

«Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 15 έως 20 προκειμένου οι επιλογές να είναι συνειδητές και να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο των σπουδών», διευκρίνισε. 

Σχετικά με την αντίδραση των πρυτάνεων για το νέο σύστημα εισαγωγής, η υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης για τις αλλαγές που προωθούνται στο διοίκησης των ΑΕΙ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει συνεχής διάλογος.  

Τέλος, ερωτηθείσα για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, η κα Κεραμέως  σημείωσε ότι η ελεγχόμενη είσοδος θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα και δεν σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα τους στην κοινωνία. 

Για την ειδική ομάδα προστασίας των ιδρυμάτων, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί η συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε ορισμένα πανεπιστήμια, προκειμένου να σταματήσουν πράξεις ανομίας και βίας.

Όσον αφορά το εάν το ειδικό σώμα των αστυνομικών θα έπρεπε ή όχι να υπάγεται στον πρύτανη, η κα Κεραμέως εξήγησε πως ότι σχετίζεται με την παραβατικότητα, συνιστά κρατική εξουσία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο ρόλος του πρύτανη να ελέγχει τη δραστηριότητα των αστυνομικών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή