Παρουσία Καλίν οι διερευνητικές επαφές

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 10:54
UPD:11:03
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε σήμερα ο νέος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ξαναπιάνει το νήμα των συζητήσεων από εκεί όπου το είχαν αφήσει το 2016 όταν  η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, και όχι στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, η αλλαγή αυτή του τόπου διεξαγωγής μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θέλει να δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία να θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία .

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ).

Στις διερευνητικές συμμετέχει επίσης  ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια, με μικρό καλάθι και χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων.  Ωστόσο, κάθεται στο τραπέζι έχοντας διευκρινίσει πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί εδώ πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για να φανεί το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει ένας πιο επίσημος διάλογος.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.

Επίσης, κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή