Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η αυξημένη κινητικότητα δύναται να αναζωπυρώσει μια νέα έξαρση του ιού.
Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά
«Παίζουμε με τη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που συνόδεψε το άνοιγμα της αγοράς. «Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», είπε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».
Μάλιστα ο κ. Σύψας έκρινε πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι θέλει να δει και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία.
Με προϋποθέσεις το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Σχολιάζοντας το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ο καθηγητής διευκρίνισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα.
Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες», υπογράμμισε επίσης ο καθηγητής προσθέτοντας ένα επιπλέον παράγοντα που προκαλεί ανησυχία, τις μεταλλάξεις του ιού.
Κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη τα μεταλλαγμένα στελέχη
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, η εμφάνιση των οποίων στην Ελλάδα καθιστά απαραίτητη την αυξημένη επιτήρηση, όπως υποστήριξε ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι νέες μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας, γι΄αυτό και απαιτείται αυξημένη επιτήρηση. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε.
Γιατί δημιουργούν ανησυχία οι νέες μεταλλάξεις
Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί, αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.
Ο καθηγητής τόνισε επίσης πως το εμβόλιο καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. «Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις», εξήγησε προσθέτοντας δε ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.
Σχολιάζοντας, τέλος, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna. «Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση», σημείωσε.
Μέτρα... διαρκείας
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας».