Από τη «διαπίστευση» στην «οριοθέτηση»

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 12:00
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Στη Γαλλία τον Νοέμβριο έγινε της «καθολικής ασφάλειας». Κακή αρχή με το άρθρο 24 στον νόμο, που απαγορεύει με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 45.000 ευρώ «τη διακίνηση με οποιονδήποτε τρόπο της εικόνας του προσώπου ή άλλου σημείου του σώματος, με το οποίο αναγνωρίζονται οι αστυνομικοί στη διάρκεια επιχείρησης, με πρόθεση να τους βλάψουν».

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι «ο Τύπος πρέπει να συνεχίσει ελεύθερα να λειτουργεί», οι ενώσεις φωτογράφων και δημοσιογράφων ζήτησαν αλλαγή, και πλέον επανεξετάζεται από ανεξάρτητη επιτροπή, ώστε νέα εκδοχή στη Γερουσία να κατατεθεί.

Είχαν προηγηθεί απίστευτες «ομορφιές», όπως η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρχές πριν από την κάλυψη μιας διαδήλωσης, ώστε να είναι «προστατευμένοι από τις δυνάμεις της τάξης».

Μετά την κατακραυγή, επανήλθε, για να τονίσει ότι δεν πρόκειται για «υποχρέωση», διαπίστευσης από την αστυνομία.

Πάντως, δημοσιογράφος του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου France 3, που βιντεοσκοπούσε προσαγωγές σε διαδήλωση στο Παρίσι, έμεινε για 12 ώρες υπό κράτηση.

Ο «ανόητος» δεν είχε πάρει άδεια από την αστυνομία ότι θα κάνει τη δουλειά του και τον περιποιήθηκαν δεόντως. Και στις βαριές δουλειές τρίζαν τα χέρια...

Στη Γαλλία, ήθελαν τους εκπροσώπους του Τύπου από την αστυνομία «διαπιστευμένους», στην Ελλάδα «οριοθετημένους», όταν καλύπτουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Αυτό, λοιπόν, εννοούσαν όταν μας παρουσίαζαν την πανδημία ως ευκαιρία. Ευκαιρία νομοθέτησης «κορσέδων», υπολογίζοντας ότι σε καθεστώς λοκντάουν ο πόνος ο βαρύτερος τον «αλαφρύ» σχολάζει.

Δεν καταλάβατε καλά, διευκρινίζουν. «Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένας χώρος», «κι ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Δηλαδή, ένας αξιωματικός θα εκτελεί χρέη αρχισυντάκτη, θα πηγαινοέρχεται και θα λέει σε δημοσιογράφους-κομπάρσους (ή μήπως «embedded»,«ενσωματωμένους») τι γίνεται; Κι όλα αυτά για το καλό τους, για τη διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας; Ο δημοσιογράφος του France 3 κινδύνεψε, πάντως, από τους φύλακες. Δεν ήταν ο μόνος. Bonjour και bonne nuit...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή