Κίνα: Πρόταση για εξαμερείς συνομιλίες στο θέμα των πυρηνικών της Β. Κορέας

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 11:21
A- A A+

Τη διεξαγωγή εξαμερούς συνάντησης για τα πυρηνικά της Β. Κορέας στις 18 και 19 Ιουλίου στο Πεκίνο, πρότεινε η Κίνα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφιά πρακτορεία, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

"Η κινεζική πλευρά πρότεινε μια συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των έξι χωρών που μετέχουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόβλημα στην κορεατική χερσόνησο στις 18 και 19 Ιουλίου στο Πεκίνο", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ιταρ-Τας και Ιντερφαξ που επικαλούνται διπλωματικές πηγές στη Μόσχα. "Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε αυτή τη συνάντηση στις αναφερόμενες ημερομηνίες", προστίθεται.

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε ότι "η Κίνα είναι σε στενή συνεργασία με τις άλλες πλευρές".

Η Κίνα που φιλοξένησε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις για τον πυρηνικό φάκελο της Πιονγιάνγκ θα προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών για δύο ή τρεις ημέρες την προσεχή εβδομάδα, μετέδωσαν το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap και το ιαπωνικό Kyodo επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο.

Η Ν. Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες με τη Β. Κορέα.

Χθες, Δευτέρα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε στη Βιένη την αποστολή επιθεωρητών της στη Β. Κορέα, προκειμένου να επιβλέψουν τη διάλυση του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκιάνγκ όπως έχει υποσχεθεί το σταλινικό καθεστώς. Η νέα αποστολή της IAEA που αναμένεται να αρχίσει στα τέλη της εβδομάδας, θα είναι η πρώτη στη Β. Κορέα από το 2002, όταν η Πιονγκιάνγκ απέλασε τους επιθεωρητές του ελεγκτικού οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα πυρηνικής ενέργειας μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για παράνομες προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου για την κατασκευή βομβών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή