Νομ. Πειραιά: Κατάσχεση 45 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 13:25
A- A A+

Πάνω από 45 τόνους τρόφιμα κατέσχεσαν τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, ενώ μετά από ελέγχους της Νομαρχίας αποσύρονται από την αγορά τέσσερα προϊόντα που κρίθηκαν μη κανονικά από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Συγκεκριμένα, χθες, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας προχώρησαν στην δέσμευση 44,25 τόνων φασόλια γίγαντες προέλευσης Κίνας. Στο προϊόν που είναι αποθηκευμένο σε δύο κοντέινερς στο Ε’ Τελωνείο Πειραιά διαπιστώθηκε, στο μεν ένα κοντέινερ παντελής απουσία ενδείξεων και στο άλλο ελλιπείς σημάνσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατεθεί στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή οι κτηνίατροι της Νομαρχίας προχώρησαν στην κατάσχεση 1,5 τόνου ακατάλληλου για κατανάλωση κατεψυγμένου κοτόπουλου από εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος στο Ρέντη.

Στο μεταξύ, μετά από δειγματοληψίες της Νομαρχίας Πειραιά και την έκδοση των εργαστηριακών αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποσύρονται από την αγορά ως μη κανοικά, τα προϊόντα:

1. Τα ΚΡΟΥΑΣΑΝ FOLIE – SOFT PRALINE της εταιρείας ΕΒΓΑ, στα οποία διαπιστώθηκε ότι αν και στην εξωτερική συσκευασία υπάρχουν εικόνες από φουντούκια και σοκολάτα αυτά δεν αναφέρονται στον κατάλογο των συστατικών. Συγκεκριμένα το Χημείο του Κράτους, έκρινε ότι πρόκειται για δείγμα εκλεκτού αρτοσκευάσματος σε αυτοτελή σφραγισμένη συσκευασία, μη κανονικό διότι η σοκολάτα και τα φουντούκια ενώ δεν αναγράφονται στον κατάλογο των συστατικών εμφανίζονται με εικόνες στην συσκευασία οδηγώντας σε πλάνη των καταναλωτή ως προς την σύνθεση του τροφίμου.

2. Τα ρύζια «BALI JASMIN με άρωμα γιασεμιού», «Riclmers vision BALI», ««Riclmers-Βali-Vision USA wild reis», «Riclmers Bali Basmati» και Bali με 15% αγριόρυζο», για τα οποία το Γενικό Χημείο του Κράτους αποφάνθηκε ότι είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ως προς την επισήμανση διότι δεν αναγράφεται επί της συσκευασίας η ποιότητα του ρυζιού.

3. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με σταφίδες, φουντούκια και αμύγδαλα «Fruit & Nut WEETABIX MINIS» τα οποία κρίθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους μη κανονικά και μη ασφαλή καθώς το προϊόν βρέθηκε θετικό στην παρουσία πρωτεΐνης αραχίδων (Ara h1) (2,4 ppm αραχίδας στο τελικό προϊόν, με όριο ποσοτικοποίησης 1,5 ppm). Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση εξέτασης του Χημείου «επειδή το ως άνω συστατικό δεν περιλαμβάνεται στην ετικέτα του προϊόντος με σαφή αναφορά στην ονομασία του συστατικού αυτού, το δείγμα είναι μη κανονικό, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, αποκλειόμενης της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά, σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) 178/2002.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή