Βουλή-Κ. Μητσοτάκης: Μεγαλώνει ξανά η Ελλάδα

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 16:33
UPD:17:03
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ελπίδα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και μηδενική αφέλεια ως προς τη διγλωσσία και τη στάση της γείτονος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια («Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»), που αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό αυτές τις δύο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Άγκυρας, για το ένα και μοναδικό ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άτυπες και μη δεσμευτικές συζητήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και η έκθεση Μπορέλ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, καθώς και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ.

Επανέλαβε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά μέσο για να επιστρέψει η Τουρκία στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής, καθώς, όπως τόνισε, αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο λαών κι επίσης μια συνολική προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση και άλλων ζητημάτων, όπως είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση και παρρησία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί ν' αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας ούτε την παραβίαση των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα θ' ασκήσει το ίδιο δικαίωμα στην Κρήτη όταν και όπως η ίδια επιλέξει»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής με μία αναφορά στο Κράτος των Ιονίων Νήσων που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818 και υπήρξε η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς του Ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. «Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά, η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα μετά από το πρώτο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τους κλειστούς κόλπους στην ίδια περιοχή. «Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», ανέφερε, επισημαίνοντας πως με την κίνησή της η κυβέρνηση στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και αυτονόητη, αλλά οφείλεται στην άσκηση ενεργητικής διπλωματίας εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία άφησε, όπως είπε, πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Απαρίθμησε τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και αυτή με την Αλβανία για την προσφυγή σε δικαιοδοτικό όργανο, για τις οποίες τόνισε ότι αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας, αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος, αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης», σημείωσε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδα και με σημαντικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, όπως τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης, αλλά σήμερα, για πρώτη φορά, η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Εκτίμησε δε ότι αυτό που διαφοροποιήθηκε το 2020 ήταν η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων και συγκεκριμένα η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που οδήγησε στην αναγνώριση του Έβρου και του Αιγαίου ως ανατολικού άκρου της Ευρώπης και όχι απλώς ως ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί πιο ισχυροί από ποτέ με την προεδρία Μπάιντεν»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αφού πρώτα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική οπτική με τη διοίκηση Τραμπ επετεύχθη μια πολύ καλή συνεργασία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μπάιντεν και είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. «Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ», κατέληξε.

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε, απαριθμώντας αναλυτικά τη συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται, την αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου F-16, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου με την απόφαση να λαμβάνεται εντός του α' εξαμήνου του 2021, αλλά και την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών στελεχών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνολικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

«Ισχυρισμοί δίχως ίχνος αλήθειας για διαφοροποίηση με Δένδια»

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών είναι ενιαία, απαντώντας έτσι στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «'Ακουσα αναφορές για διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί δίχως ίχνος αλήθειας. Και είναι παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη της διπλωματίας και της άμυνας από την μία στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά. Όλα έχουν ένα όριο!», κατέληξε.

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εμβέλειά του ξεπερνά τα εθνικά όρια κι έστειλε μήνυμα προς την 'Αγκυρα: «Η άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος αποτελεί άσκηση διεθνούς συνεργασίας. Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Στέλνει η επέκταση προς δυσμάς αναπόφευκτα ένα μήνυμα προς ανατολάς: η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μεγάλη διαφορά μας την Τουρκία, αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Χαρακτήρισε δε το 2020 ως ένα έτος πυκνό εξελίξεων, αλλά όχι γόνιμο στο συγκεκριμένο πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι «η δική μας θέση υπήρξε σαφής εξαρχής: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», δίχως η Αθήνα να ξεχνά τη διπλή γλώσσα και τις προκλήσεις της Άγκυρας εν όψει των διερευνητικών επαφών. Ζήτησε, μάλιστα, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης «να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων», καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα θέματα αυτά είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λιγότερα και να γίνονται περισσότερα και να μην πυροδοτούν εντάσεις.

«Επόμενη προτεραιότητά μας το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται ένα κυλιόμενο σχέδιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών, τα οποία καθορίζουν τις αποφάσεις για τις επτά επόμενες ημέρες. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε κι ανέφερε, επίσης, ότι έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασμούς, κλείνει ο κύκλος εμβολιασμού των υγειονομικών και σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 80 άνω, αλλά και ότι από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται οι εμβολιασμοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ρυθμός θ' ακολουθεί το ρυθμό της παραλαβής εμβολίων στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα παρουσιαστεί αύριο, ως πρωτοβουλία του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά συμβάλλει στην απαλλαγή από προβλήματα στις μετακινήσεις και άρα ευνοεί τον τουρισμό και την οικονομία, όπως έχει λόγο να επιθυμεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα παρέμβει προς την Κομισιόν και προς δύο άλλες κατευθύνσεις: την ταχύτερη αδειοδότηση εμβολίων, με πρώτο αυτό της Astra Zeneca, και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να είναι συνεπής στις συμφωνίες που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. «'Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως τα διδάγματα του 2020 μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021: «Είναι η ενότητα και η εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σ' αυτά αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και τον κορονοϊό κι αποδείξαμε ότι οι κρίσεις μπορούν να γίνουν ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα. Σήμερα, δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την εθνική μας ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση και ταυτόχρονα σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον», κατέληξε, ζητώντας έτσι τη στήριξη του νομοσχεδίου απ' όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Αλ. Τσίπρας: Συναίνεση στα εθνικά θέματα με προϋποθέσεις, εθνική στρατηγική με κόκκινες γραμμές

Με διάθεση συναίνεσης στα εθνικά θέματα και κυρίως στην αντιμετώπιση της Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση στην Βουλή. Ωστόσο, παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της ΝΔ και του πρωθυπουργού όταν ήταν στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς του αναξιοπιστία και επιδίωξη κομματικών επιδιώξεων στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ την οποία λοιδορήσατε... Ποια όμως είναι η εθνική γραμμή για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη; Είναι η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη;». Καταλόγισε «διαρκείς αντιφάσεις στην εξωτερική πολίτικη» και ζήτησε να «είναι κάθετη η Ελλαάδα στις διερευνητικές για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση».

Επικαλέστηκε δηλώσεις των παραγόντων της ΝΔ και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για το Μακεδονικό, αφένος για να προβάλλει ότι δικαιώθηκε η δική του πολιτική όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να τεκμηριώσει -μέσω της αναξιοπιστίας της ΝΔ- την ανησυχία του όπως είπε για την συμπεριφορά της κυβέρνησης. 

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε: «Τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες πρόβλημα με τους Τούρκους, που το περιπλέκει και το καθιστά άκρως επικίνδυνο η προκλητική τακτική του Ερντογάν, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για συναινέσεις. Προσπάθεια που δηλώνω, και από αυτό το βήμα, ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε. Έτοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση. Καλή τη πίστει. Με μια μόνο, απλή προϋπόθεση, που νομίζω ότι αποτελεί και απαίτηση κάθε λογικού πολίτη. Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. Με εθνική υπευθυνότητα. Με εθνική γραμμή και σταθερότητα. Όχι μικροκομματική, κομματική, επικοινωνιακή, όπως έγινε δυστυχώς πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν». 

Αφού σημείωσε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ανησυχία και εξήγησε: «Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη... Θυμάστε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη; Με τι ευκολία και εθνική επιπολαιότητα μας λέγατε σ' αυτή την αίθουσα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί "εθνική ήττα που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της πατρίδας μας"; Με τι ευκολία χειροκροτούσατε από αυτά εδώ τα έδρανα στις 25 Ιανουαρίου του 2019 τον κ. Βορίδη, όταν αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ "κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας";. Για μια συμφωνία που τώρα τηρείτε και τιμάτε...». Ο κ. Τσίπρας "θύμισε" ότι στις τότε διαδηλώσεις, που στήριζε η ΝΔ, ομάδα ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο, όπως έγινε πρόσφατα με τους οπαδους του Τραμπ. 

Ακολούθως ανέφερε ότι λόγος ανησυχίας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει χειριστεί μέχρι τώρα τα ελληνοτουρκικά ζητώντας του «να ξεφύγει από την ασάφεια και από την τακτική τού "βλέποντας και κάνοντας"» και καταλογίζοντάς του «αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπασμωδικές κινήσεις, εσωτερικές κυβερνητικές ασυνεννοησίες, και σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση». 

Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «λόγος της ανησυχίας μας είναι, τέλος, η ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές» και ρώτησε: «Με ποια ατζέντα; Ποιους στόχους; Ποιες επιδιώξεις, θα πάμε σ' αυτές;». Παρέθεσε «αντιφάσεις και ανακολουθίες της κυβέρνησης στον μέχρι τώρα χειρισμό των ελληνοτουρκικών» αφού πρώτα διευκρίνισε: «Δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω εδώ, ότι παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αναγκαία συναίνεση... Περάσαμε όλο το 2020 με τις χειρότερες τουρκικές προκλήσεις από την εποχή των Ιμίων. Αντί να πείτε την αλήθεια στον λαό για το τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να κάνουμε, βυθιστήκατε στις αντιφάσεις, ενώ περάσατε όλο τον χρόνο λέγοντας, πότε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και είμαστε η "ασπίδα της Ευρώπης", πότε ότι η Τουρκία θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία ή την ΕΕ στο σύνολό της, πότε ικανοποιούμενος με ανέξοδες και άσφαιρες "δηλώσεις στήριξης", των εταίρων μας. Ως προς τις ΗΠΑ: πήγατε στον κ. Τραμπ με εκ των προτέρων μεγάλες παραχωρήσεις και το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο. Και μετά, για ένα χρόνο ο κ. Τραμπ έδειξε περισσότερη ανοχή και παρείχε περισσότερη στήριξη στον Τούρκο Πρόεδρο απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών σε Τούρκο ομόλογό του. Ως προς τη Γαλλία: όλο το καλοκαίρι μιλούσατε για την αγορά φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο και για αμυντική συμφωνία. Και την τελευταία στιγμή ακυρώσατε αυτήν την αγορά και ανοίξατε τη συζήτηση για αγορά Rafale σχεδόν με την ίδια τιμή, αλλά χωρίς αμυντική συμφωνία... Κάνατε 8 μήνες να ζητήσετε κυρώσεις, με τους υπουργούς σας να διατυμπανίζουν ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή δε, που διεκδικούσατε κυρώσεις για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το Oruc Reis όργωνε την περιοχή, εσείς αποδυναμώνατε τις θέσεις μας λέγοντας δημόσια ότι δεν πραγματοποιούνται έρευνες και στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα. Εσείς στο άρθρο σας σε τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσατε για έρευνες σε "μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες", ενώ την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων "εντός της υφαλοκρηπίδας μας", και χθες ο κ. Δένδιας μας είπε ότι "η θέση της χώρας μας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη". Και βέβαια, ενώ διατυμπανίζατε παντού ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ. Γεραπετρίτης έλεγε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι μόνο η κυριαρχία μας- άρα μόνο τα χωρικά μας ύδατα στα 6 μίλια. Και όταν εμείς υπογραμμίζαμε ότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα δικαίωμα που παραβιάζεται είναι να το ασκήσεις και προτείναμε την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο κ. Γεραπετρίτης μιλούσε για "εύκολους λεονταρισμούς" και ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήριζε την πρότασή μας εθνικιστική». Καταλόγισε ότι «εξακολουθείτε ακόμα και σήμερα να στέλνετε αντιφατικά μηνύματα και μάλιστα κατόπιν εορτής. Όπως ακούσαμε από τον ΥΠΕΞ χθες, η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, χωρίς να διευκρινίζει πότε». 

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν "γκρίζες ζώνες" ή "αποστρατιωτικοποιημένα νησιά". Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κυρίως, ας το επαναλάβω, πρέπει να είναι απολύτως σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας». Απευθύνθηκε στο πρωθυπουργό λέγοντας «Κύριε Μητσοτάκη. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Ελλάδα» και προειδοποίησε: «Αν όμως δεν συνδυασθεί με την επιστροφή σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για τον διεθνή, ευρωπαϊκό και περιφερειακό ρόλο της χώρας, με κόκκινες γραμμές, αλλά και αποφασιστικότητα και σχεδιασμό για λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, θα βρεθούμε μπροστά σε ακόμα χειρότερες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, από αυτές που είδαμε το 2020».

Φ. Γεννηματά: Όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, η Ελλάδα εκπέμπει αποφασιστικότητα

Στήριξη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής ενώ επισήμανε σημεία- παγίδες στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες.

Παράλληλα υπογράμμισε τον πατριωτικό χαρακτήρα της προοδευτικής παράταξης. «Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν της δημοκρατικής παράταξης. Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση. Ως ένα κυρίαρχο, περήφανο εθνικό κράτος που έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Είμαστε η παράταξη που έφερε την εθνική συμφιλίωση και τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησε αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή. Σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή τη ρότα του γνήσιου πατριωτισμού εμμένει και πορεύεται με ευθύνη».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι είναι θετική εξέλιξη η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Δεν είναι όμως ολοκληρωμένη επιλογή. Έπρεπε να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης», τόνισε η κ. Γεννηματά και ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δεσμευτεί ότι θα το πράξει και να ενημερώσει για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, σε χαμηλούς τόνους μεν αλλά επί της ουσίας, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει μια εθνική στρατηγική και κινείται χωρίς ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο.

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφορούν μόνο στη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και να μην συγχέονται με διαπραγματεύσεις. «Δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με την διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Εφόσον το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε, στην συνέχεια, η διαπραγμάτευση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία οριοθέτησης, είτε -σε περίπτωση αποκλινουσών θέσεων και ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου- σε ειδική συμφωνία/συνυποσχετικό περί παραπομπής της οριοθέτησης στη Διεθνή Δικαιοσύνη, στην Χάγη», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Προσέθεσε δε ότι οι διερευνητικές δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε κλίμα έντασης και προκλήσεων που καλλιεργεί η Τουρκία και προειδοποίησε πως «χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχει η Τουρκία για να επιρρίψει τις ευθύνες τυχόν αδιεξόδου στην Ελλάδα».

Η κ. Γεννηματά επέκρινε ως αμήχανη τη στάση της ΕΕ απέναντι στην ένταση που προκάλεσε η Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα, αφήνοντας αιχμές προς τη κυβέρνηση ότι δεν πίεσε όσο θα έπρεπε. «Χρειάζεται αποφασιστικότητα με ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, γι αυτό και ψηφίσαμε τις αμυντικές δαπάνες και τη σύμβαση για τα Rafale, και οικονομική ανάπτυξη ώστε η χώρα να είναι ισχυρή», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Είπε ότι θα είναι χρήσιμη μια συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, η οποία όμως πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να μην καταλήξει σε φιάσκο.

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στο Κυπριακό και τις κινήσεις για επανάληψη του διαλόγου, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της διχοτόμησης και τη δημιουργία δύο κρατών που επιδιώκει η Τουρκία. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η σταθερή θέση είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν πρέπει να σπάσει ο κρίκος του Ελληνισμού», τόνισε.

Κ. Βελόπουλος: Αν μεγαλώνατε την Ελλάδα έστω ένα εκατοστό θα ψηφίζαμε τη συμφωνία

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Βγαίνετε και πανηγυρίζετε και λέτε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Ωραία! Πείτε μας όμως σε ποια χώρα, παγκοσμίως, η οποία έχει μεγαλώσει, υπάρχει μειωμένη επήρεια; Αν μου πείτε μία χώρα εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ' έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια; Γιατί μέχρι το Ταίναρο;», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:

«Μακάρι να την μεγαλώνατε την Ελλάδα και εμείς θα ψηφίζαμε τη συμφωνία. Έστω και μεγαλώνατε τη χώρα κατά ένα εκατοστό. Και σας ξαναλέω να προσέξετε τον χάρτη Μπάιντεν, γιατί ό,τι θα συμβεί, το ετοιμάζουν οι Αμερικανοί από το 2015. Από τότε το οργανώνουν».

Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, ανέφερε ότι «εμείς δεν λέμε όχι στον διάλογο, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα. Όχι να υπάρχουν προαπαιτούμενα από τη μία πλευρά. Μην πάτε σε διάλογο και δώστε λευκή κόλλα, ενώ η Τουρκία έρχεται με 10 διεκδικήσεις. Θα φύγετε από εκεί και οι Γερμανοί θα σας πουν “γιατί φύγατε; γιατί δεν ζητήσατε και εσείς κάτι;”. Εμείς στην Ελληνική Λύση έχουμε 17 προτάσεις να θέσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την επιλογή του κ. Αποστολίδη ως εκπροσώπου κατά τις διερευνητικές συνομιλίες.

«Ο κ. Αποστολίδης είναι συνταξιούχος πρέσβης, στέλεχος του υπουργείου Eξωτερικών επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλου, όταν γκριζάρισε τα Ίμια, είναι πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, είχε θέση στην Alpha Bank με αρμοδιότητα τις επενδύσεις στην Τουρκία», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ενώ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Αποστολίδη σε ΜΕΕ.

«Ο κ. Αποστολίδης έχει αναφερθεί στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων λέγοντας πως “οι διερευνητικές αφορούν προκαταρκτικά θέματα. Και το πρώτο προκαταρκτικό θέμα είναι αυτό του εύρους των χωρικών υδάτων”», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Δηλαδή χρησιμοποίησε τεχνηέντως τον όρο “θαλάσσιες ζώνες”, που εμπεριέχει τα “χωρικά ύδατα”. Οι θαλάσσιες ζώνες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αρκετά χρόνια και αφορούν: αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλ. τα χωρικά ύδατα), συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Δεν μπορείτε έτσι, λοιπόν, να πάτε σε διάλογο με την Τουρκία. Πρέπει να κρατήσετε απ' έξω τον κ. Αποστολίδη».

Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέπτυξε στις προτάσεις του κόμματός του που θα πρέπει, όπως είπε, να συνεκτιμηθούν κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο, επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων αυτών των δύο νησιών, αποζημιώσεις και επιστροφή περιουσιών για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, επιστροφή του καθεστώτος της Εκκλησίας για όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες που έχουν γίνει τζαμιά, ο Πατριάρχης να μην είναι αποκλειστικά Τούρκος υπήκοος», είπε ο κ. Βελόπουλος. Συμπλήρωσε δε τα εξής:

«Ακόμη, διάλυση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου που απειλεί τα νησιά μας, διάλυση του τουρκικού στόλου που στόχο έχει την απόβαση στα νησιά μας, αναγνώριση της γενοκτονίας, των Ποντίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επιστροφή των περιουσιών, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Αλεβιτών, των Κούρδων. Με αυτές τις προτάσεις θα πηγαίναμε εμείς σε διάλογο και ας τις κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κ. Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει

Ο πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο και δεύτερη φορά, για να δώσει απαντήσεις σε όσα ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Ξεκίνησε με απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο , αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα, θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού Τουρισμού γι αυτό και στηρίζεται από παγκόσμια φόρα όπως η IATA.

«Ήθελα η σημερινή μέρα να είναι μια μέρα γιορτής για την Ελληνική Βουλή και επανέλαβα ότι για πρώτη φορά από το 1947, η Ελλάδα μεγαλώνει. Ασκεί το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το συμβάν και τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση να περιορίσουμε τους τόνους της κριτικής για να μην μειώσουμε τη σημασία αυτής της απόφασης». Διότι, όπως τόνισε «αν αυτή η απόφαση ήταν τελικά τόσο αυτονόητη, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε ότι δίνει την εντύπωση πως «είναι κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών του».

Με αναφορά στο τι έγινε το 2018, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κ. Κοτζιάς ήταν αυτός ο οποίος λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών εισηγήθηκε μέσω προεδρικού διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος μάλιστα -κάτι το οποίο δεν μπορέσαμε στη συνέχεια να επιβεβαιώσουμε - ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία προκειμένου αυτή η πολιτική απόφαση να υλοποιηθεί». Πρόσθεσε επίσης πως τότε στη ΝΔ υπήρχαν σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη τη συγκυρία, η οποία θα γινόταν πριν από την οριοθέτηση ΑΟΖ θα ήταν ωφέλιμη. «Προσωπικά δεν είδα να ανασύρετε κάποια δικιά μου δήλωση για το θέμα, επειδή δεν είχα τοποθετηθεί αντιλαμβανόμενος την πολυπλοκότητά του», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε δε ξεχωριστή αναφορά σε απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Κοτζιά στο οποίο όπως είπε αναφέρει «Μετά την παραίτησή μου, στα μέσα του Οκτώβρη του 2018, ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του για το ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους. Είναι ακριβές αυτό ή όχι;» ρώτησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς. Όπως τόνισε, «είναι πολύ άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία προχώρησε αυτή ην πρωτοβουλία όταν εσείς είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε αλλά για λόγους που φαντάζομαι ότι θα θέλατε να διευκρινίσετε κάποια στιγμή επιλέξατε τελικά να ακολουθήσετε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας».

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στη συνέχεια επιτεύγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνησή του κατά το δεκαοχτάμηνο που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης κι όπως είπε «στη συνέχεια με χαρά να τα βάλουμε στη ζυγαριά για να συγκρίνουμε αυτά τα οποία πετύχαμε εμείς με αυτά τα οποία πετύχατε εσείς».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μία πλήρη με την Ιταλία, μία μερική με την Αίγυπτο. «Για πρώτη φορά η χώρα απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες με γειτονικές χώρες. Εμείς το κάναμε. Δεν το κάνατε εσείς». Πρόσθεσε επίσης ότι «μία επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία για διευθέτηση της εκκρεμότητας η οποία υπάρχει από το 2009-2010 για υπογραφή ΑΟΖ μετά την τότε υπαναχώρηση της Αλβανίας αφού όμως -το τονίζω- η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα άρα μειώνει σημαντικά το αντικείμενο της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής, ο κ. Δένδιας με τον ομόλογό του κι εγώ προσωπικά με τον κ. Ράμα ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε συνυποσχετικό για να πάμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση αυτής της εκκρεμότητας». Τόνισε στο σημείο αυτό: «αποδεικνύουμε λοιπόν έμπρακτα σε όλες και σε όλους ότι και στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας υπογράφοντας μια συμφωνία οριοθέτησης έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι διαφωνούμε και να προσφύγουμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο».

«Τι άλλο πετύχαμε αυτό το διάστημα;», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ενίσχυση όλου του πλέγματος των συμφωνιών, των συμμαχιών της χώρας σε συνέχιση πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενίσχυση της σχέσης με το Ισραήλ, της σχέσης με την Αίγυπτο, επένδυση στα σχήματα των τριμερών αλλά και καινούργιες συμμαχίες με σημαντικούς στρατηγικούς παίκτες τους οποίους δυστυχώς είχε παραμελήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική όπως είναι η Σαουδική Αραβία και ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μέμφθηκε τον κ. Τσίπρα για το ότι αμφισβήτησε βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί πρωθυπουργίας του και κυρίως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον καμία αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας που να στηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα.. «Μπορεί να είχαμε πολλές διαφορές ύφους, κοσμοθεωρίας με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε όμως ότι οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Πομπέο ουδέποτε υπήρξαν τόσο υποστηρικτικές για τις ελληνικές θέσεις όσο το τελευταίο εξάμηνο του περασμένο έτους. Και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Έγινε ως αποτέλεσμα ενεργούς διπλωματικής πίεσης η οποία ασκήθηκε στην Ουάσιγκτον και η οποία κατέληξε και στην επιβολή κυρώσεων. Κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν μονομερώς από την αμερικανική κυβέρνηση ασχέτως του πλαισίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Κογκρέσου για κυρώσεις οι οποίες θα συμπαρασυρθούν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αυτά είναι απτά αποτελέσματα ενεργής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσίπρα, για όσα είπε περί δυτικής στρατηγικής συμμαχίας με τη Γαλλία και σχετικά με το ζήτημα των φρεγατών και της διαπραγμάτευσης για την ενίσχυση του Ναυτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όχι αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία δε μας φέρατε, ούτε καν ανταλλακτικά για τα Μιράζ δεν είχατε φροντίσει να προμηθευτείτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρώτησε μάλιστα ευθέως τον κ. Τσίπρα αν έπρεπε ή όχι η ελληνική κυβέρνηση για την πολύ σημαντική αγορά που θα κάνει σε επίπεδο οπλικών συστημάτων να μην αναζητήσει ανταγωνιστικές προσφορές από τη στιγμή που καλούμαστε να ναυπηγήσουμε καινούργια πλοία. «Αυτό εισηγείστε; Δεν έπρεπε να ψάξουμε να ρωτήσουμε να δούμε ποια είναι η καλύτερη προσφορά;», ρώτησε και τόνισε ότι τα Rafale, είναι διαφορετική περίπτωση αφού είναι μεταχειρισμένα και αντικαθιστούν τα Mirage και μάλιστα πρόκειται για συμφωνία την οποία ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό και οι Έλληνες πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής για το ποιος μπορεί να τα διαχειριστεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία και υπευθυνότητα.

Απάντησε ολοκληρώνοντας στον παραλληλισμό που έκανε ο κ. Τσίπρας μεταξύ των επεισοδίων στο Καπιτώλιο και των διαδηλώσεων έξω από την ελληνική Βουλή με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Επανέλαβε ότι πάρα πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι «εμείς διαφωνούμε με αυτή τη Συμφωνία αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Ήμασταν απολύτως συνεπείς με αυτά τα οποία είπαμε», υπογράμμισε.

«Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του Κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και γι΄ αυτό κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Αναλάβετε τις ευθύνες σας για το τοξικό κλίμα στα εθνικά πριν τις εκλογές

Στις αντιφάσεις του πρωθυπουργού προ και μετά των εκλογών στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του, απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του καταλόγισε ότι όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ενώ είχε την δυνατότητα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν δικές του δηλώσεις που να εξέφραζε διαφωνία σε μία τέτοια πολιτική. 

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Αναφερόμενος στην προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν "Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο"». 

Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις "μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα". Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου... Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών». 

Απάντησε, όμως, και για τα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο και τους συσχετισμούς με τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ: «Υπήρχε τότε οργανωμένο σχέδιο, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εισόδου στο Κοινοβούλιο για να κρεμάσουν τους προδότες που υπέγραφαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν έξω από την ελληνική Βουλή και σε αυτά που συνέβησαν στο Καπιτώλιο είναι ότι ακροδεξιοί ήταν και εκεί και εδώ... Όσο για το κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 (στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός) με τα επεισόδια του 2018 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, το κόμμα σας ήταν στις διαδηλώσεις. Το κόμμα σας με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά (και δεν αναφέρομαι στα Ζάππεια που ήταν πολιτική θέση), είχε την στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Εκτός αν για όλα ισχύει ότι "δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη μου"». 

Για τα εξοπλιστικά, έκανε λόγο για ευθύνες του πρωθυπουργού και προανήγγειλε ότι σύντομα οι επιλογές του πρωθυπουργού θα προκαλέσουν αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή. Τέλος για τις αιτιάσεις ότι επί των ημερών του δεν ενίσχυσε τα οπλικά συστήματα της χώρας είπε: «Παραδώσατε μία χώρα χρεοκοπημένη με περιορισμένες δυνατότητες να συντηρήσουμε τα εξοπλιστικά συστήματα, ωστόσο η κυβέρνησή μας έκανε αυτά που έπρεπε- και μπορείτε να ρωτήσετε τους ανθρώπους σας». 

Φ. Γεννηματά: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη δημαγωγία το 2011

«Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κύριε πρωθυπουργέ», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της σχολιάζοντας στους διαξιφισμούς και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός το 2011 με το αντιμνημόνιο φούντωσαν αυτό το κύμα της οργής και η χώρα το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά καταλογίζοντας την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα έπρεπε, σήμερα, να αναρωτηθούμε όλοι, ιδιαίτερα καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη και να την κρατήσει μακριά από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρώπη και την ευρωζώνη», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην θριαμβολογεί και να χαμηλώσει τους τόνους, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, γιατί, όπως ανέφερε, «όλοι γνωρίζουν, μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, ότι δεν αποτέλεσε ποτέ μέχρι σήμερα επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων και ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες, επειδή διαβιβάστηκαν με καθυστέρηση οι συνθήκες από την κυβέρνησή σας και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή, που σήμερα πραγματικά όλοι στηρίζουμε, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε σε αυτή την αίθουσα ότι στηρίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Θέλω να σας πω κύριε πρωθυπουργέ ότι εσείς μόνοι σας μειώσατε τη σημασία αυτής της επιλογής, γιατί δεν την κάνατε ολοκληρωμένα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε στην ομιλία της. «Σας ρώτησα, λοιπόν, με πολύ μεγάλη προσοχή, εάν προτίθεστε με κάποιον τρόπο να κάνετε κάποιο βήμα και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενόψει των διερευνητικών. Επιλέξατε να μην απαντήσετε».Επέμεινε τέλος στη θέση «να πιεστεί η  Τουρκία για να δεχθεί να ενσωματώσει το δίκαιο της θάλασσας για να υπάρχει μία σοβαρή βάση για τη συζήτηση, για να καταλήξουμε με αξιώσεις, γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις και να μη χρεωθεί η χώρα μας - γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στο σχεδιασμό της Τουρκίας- πιθανά μία αποτυχία αυτών των συνομιλιών. Ούτε για αυτό μου είπατε τίποτα» συμπλήρωσε.

Κ. Βελόπουλος: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε να ανοίξετε τον φάκελο της συμφωνίας των Σκοπίων

Στη δευτερολογία του, ο κ. Βελόπουλος επανήλθε στο θέμα του κ. Αποστολίδη. «Δεν μου απαντήσετε εάν ικανοποιήστε από τις δηλώσεις του κ. Αποστολίδη. Εγώ πιστεύω εσάς, κ. πρωθυπουργέ, και αυτό που είπε ο κ. Δένδιας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν θα συζητήσει τίποτε περισσότερο. Αυτό είναι και το πρέπον και αυτό θα γίνει», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Επίσης», πρόσθεσε αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν να ρίξουν φως σε άγνωστες πτυχές της συμφωνίας των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Βουλής έχει στο συρτάρι του μια πρόταση για εξεταστική εδώ και μήνες, ας την φέρει στη Βουλή, να δούμε για ποιο λόγο βιάστηκε η τότε κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλετε να ανοίξετε τον φάκελο γιατί έχετε ενοχές».

«Έχουμε μια κοινωνία η οποία στενάζει. Είναι σε πλήρη δυστυχία», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε. «Ας τους δώσουμε λίγο χαμόγελο και ας κάνει ο καθένας προτάσεις για την οικονομία. Σας έχουμε κάνει πάρα πολλές αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να μην ζει εκτός κοινωνίας».

Κ. Μητσοτάκης σε Αλ. Τσίπρα: Εξωτερική πολιτική με προθέσεις δεν γίνεται

Στην τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έστειλε ποτέ σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στο ΣτΕ.

Τον ρώτησε επίσης γιατί δεν επικοινώνησε απευθείας τότε με τον ίδιο για να ζητήσει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί αυτή τη συναίνεση δεν την επιδίωξε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα θέμα πιο ευαίσθητο εθνικά στο οποίο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει μόνος αλλά για το θέμα των χωρικών υδάτων λέει ότι δεν υπήρχαν συνθήκες συναίνεσης και ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.

«Επίσης εξακολουθεί να υπάρχει η ευθεία τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι δεν το κάνατε γιατί φοβηθήκατε τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Καλό είναι να υπάρχει πλήρης ιστορική αποτύπωση της πραγματικότητας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η πραγματικότητα και η Ιστορία θα γράψει ότι εξωτερική πολιτική με προθέσεις δεν γίνεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή