Το μικρό αρχιπέλαγος Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό υποδέχονται πρώτα, κάθε χρόνο, το νέο έτος. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Γαλλικής Πολυνησίας, αν και δεν απέχει πολλά ναυτικά μίλια μακριά, χρειάζεται να περιμένει μια ολόκληρη μέρα για να καλωσορίσει τη νέα χρόνια.
Οι δύο περιοχές χωρίζονται από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line), μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού, διαχωρίζοντας ουσιαστικά το… χτες από το αύριο.
Όσοι περνούν από τη νοητή γραμμή, καλούνται να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν μια μέρα.
Ένας ταξιδιώτης που περνά την γραμμή με κατεύθυνση προς τα ανατολικά αφαιρεί μια μέρα, ενώ περνώντας με κατεύθυνση προς τα δυτικά προσθέτει μια μέρα.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το μυθιστόρημα του Ιούλιο Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», όπου ο Φιλέας Φογκ ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λονδίνο προς τα ανατολικά και όταν επέστρεψε νόμιζε ότι είχε χάσει το στοίχημα, αργοπορώντας μια μέρα. Ωστόσο, στο κομμάτι από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας προς το Σαν Φρανσίσκο δεν αφαίρεσε μια μέρα από το ημερολόγιο του, καθώς πέρναγε την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας.
Άλλο παράδειγμα που σηματοδότησε και την ανάγκη για την διεθνή γραμμή ημερομηνίας ήταν όταν η αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου που περιέπλευσε τον κόσμο το 1519-1522. Οι επιζώντες του πληρώματος (μόλις 18 άτομα στο σύνολο των 217 που αναχώρησαν) επέστρεψαν στον ισπανικό σταθμό πλήρως βέβαιοι για την ημέρα της εβδομάδας, η οποία καταγραφόταν στο ημερολόγιο του πλοίου.
Ωστόσο, οι ευρισκόμενοι στον σταθμό επέμεναν ότι η ημέρα ήταν μία ημέρα αργότερα. Το φαινόμενο αυτό, που τώρα γίνεται εύκολα κατανοητό καθώς ο Μαγγελάνος ξεκίνησε το ταξίδι του πλέοντας προς την δύση, προκάλεσε μεγάλη έξαψη εκείνη την εποχή στο βαθμό που μια ειδική αντιπροσωπεία στάλθηκε στον Πάπα για να πάρει εξηγήσεις για αυτό το παράξενο γεγονός.
Με πληροφορίες από Britannica, Wikipedia