Κυρώσεις σε βάρος κολοσσών της κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει η Ουγγαρία

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 12:21
UPD:12:25
A- A A+

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Τζούντιτ Βάργκα, έθεσε τη Δευτέρα ζήτημα επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε «συστηματική παραβίαση» της ελευθερίας του λόγου.

Σύμφωνα με το Reuters, η υπουργός είπε πως θα συναντούσε την αρμόδια ουγγρική αρχή ανταγωνισμού αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές ποινές για αυτά που περιέγραψε ως αθέμιτες πρακτικές, καθώς και ότι θα συγκαλούσε συνάντηση της επιτροπής ψηφιακών ελευθεριών της χώρας.

Σε ένα κύμα αποδοκιμασίας που φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο, αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν αυτό που περιγράφουν ως προσπάθεια των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το Facebook, να περιορίσουν τις συντηρητικές φωνές στις πλατφόρμες τους.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκεί μεγάλο βαθμό ελέγχου στα κρατικά ΜΜΕ, και σύμμαχοί του ελέγχουν μεγάλο μέρος των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα την έντονη προώθηση της ατζέντας του. Ωστόσο ο δεξιός πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση λόγω της πανδημίας Covid-19 και της ενωμένης αντιπολίτευσης, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν αγώνα «στήθος με στήθος».

«”Shadowban” είναι όταν οι πάροχοι κοινωνικής δικτύωσης κρυφά, για πολιτικούς σκοπούς, περιορίζουν την ορατότητα και πρόσβαση του προφίλ χρήστη μας, χωρίς να το ξέρουμε» έγραψε η Βάργκα σε ανάρτησή της. «Για να μειώσει την εμβέλειά τους, το Facebook περιορίζει επίσης την ορατότητα χριστιανικών, συντηρητικών, δεξιών απόψεων. Έχω προσωπική εμπειρία επ'αυτού» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Βάργκα έχει περίπου 120.000 followers στο Facebook, ενώ ο Όρμπαν, πάνω από ένα εκατομμύριο- πάνω από το 10% του ουγγρικού πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συχνά το Facebook για να ανακοινώσει κυβερνητικές αποφάσεις για την Covid-19 ή την οικονομική πολιτική.

Στην ανάρτησή της η Βάργκα υποστήριξε ότι το ζήτημα θα έπρεπε να διευθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ, μα ίσως χρειάζεται ταχύτερη δράση. Σημειώνεται ότι τα σχόλιά της λαμβάνουν χώρα ημέρες αφού η Πολωνία υπέδειξε πιθανή δράση ενάντια στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς