Ισπανία: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία - Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας

Ρεκόρ κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 10:40
UPD:10:41
EPA/Villar Lopez
A- A A+

Οι καφετέριες μετατράπηκαν σε σημεία εισαγωγών, νοσοκομεία εκστρατείας, ακύρωση μη επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων: η κατάσταση στα ισπανικά νοσοκομεία είναι ήδη χειρότερη από ό,τι στις πιο κρίσιμες στιγμές του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στις αρχές Νοεμβρίου. Σε ορισμένες κοινότητες, όπως η Βαλένθια, η Μούρθια, η Ανδαλουσία ή η Εξτρεμαδούρα, είναι επίσης χειρότερη από ό,τι στο πρώτο κύμα.

Το τρίτο επιδημικό κύμα απειλεί με κατάρρευση το σύστημα υγείας, όπως συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αρκετοί οργανισμοί υγείας απαιτούν άμεσο περιορισμό για να το αποφύγουν, ενώ οι λοιμώξεις φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ: τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας κοινοποίησε 84.287 νέα θετικά, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη την πανδημία. Το προηγούμενο ρεκόρ έσπασε πριν από μια εβδομάδα: τότε υπήρχαν 61.422 διαγνώσεις.

Η Ισπανία έχει τη μέγιστη αθροιστική συχνότητα στις 14 ημέρες: 689 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από αυτό που αρχίζει να θεωρείται ακραίος κίνδυνο (250 περιπτώσεις, αν και αυτό εξαρτάται από άλλους δείκτες).

Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, δήλωσε τη Δευτέρα ο Φερνάντο Σίμον, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Ειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης (CCAES), ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι μετά τις λοιμώξεις του Σαββατοκύριακου, θα είναι απαραίτητο τα αριθμητικά στοιχεία να ενοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν αυτό συμβαίνει. Η πρόβλεψή του βασίζεται στο γεγονός ότι, παρόλο που η μετάδοση του ιού συνεχίζει να αυξάνεται, το κάνει με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και πιο αργά, για ακόμα μερικές ημέρες. Και, όπως ο ίδιος έχει αναγνωρίσει, θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε ένα σταθερά υψηλό σημείο, αντί να αρχίσει να κατεβαίνει. Όλα θα εξαρτηθούν, διαβεβαίωσε, από την επίδραση των μέτρων που άρχισαν να επιβάλλουν οι περισσότερες από τις αυτόνομες κοινότητες μετά την Ημέρα των Τριών Βασιλέων (5η-6η Ιανουαρίου). Αυτό είναι κάτι που θα επαληθευτεί αυτήν την εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα τα νοσοκομεία είχαν ήδη περισσότερες εισαγωγές από την 1η Νοεμβρίου, που ήταν το χειρότερο από το δεύτερο κύμα: 12.186 σε σύγκριση με 11.285. Το ποσοστό είναι επίσης υψηλότερο από εκείνη την εποχή: αυτή τη Δευτέρα ήταν 18,6%, σε σύγκριση με 17,28% στις 9 Νοεμβρίου, το προηγούμενο μέγιστο. Και αυτό του ICU είναι πολύ κοντά στις πιο κρίσιμες ημέρες του δεύτερου κύματος 32,7% σε σύγκριση με 32,8%.

Κατάρρευση συστήματος

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και πρόεδροι ενώσεων προειδοποιούν ότι το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του. «Το σύστημα υγείας δεν θα είναι σε θέση να αντέξει αυτό το κύμα», λέει η Μαρία Χοσέ Καμπίγιο, εκπρόσωπος της Κρατικής Συνομοσπονδίας Ιατρικών Ενώσεων (CESM). «Μπορούν να βάλουν κρεβάτια οπουδήποτε, αλλά χρειάζονται υγειονομικοί για να  και δεν θα είναι αρκετοί. Πρέπει να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί για να σταματήσουμε αυτό το κύμα ή θα δούμε τον εαυτό μας όπως στο πρώτο », διαβεβαιώνει. «Βλέπουμε μαζικές εισαγωγές στο νοσοκομείο. Όπως είπε ένας συνάδελφος, κάθε λεπτό βλέπετε όλο και πιο θετικά τεστ που εισάγονται. Και όλα αυτά έρχονται με μια βαθιά εξάντληση του προσωπικού», προσθέτει η Μαρία Χοσέ Γκαρσία, εκπρόσωπος της νοσηλευτικής ένωσης Satse.

Ο Άλβαρο Καστεγιάνος αντιπρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Εντατικής και Κριτικής Ιατρικής και Στεφανιαίων Μονάδων (SEMICYUC), πιστεύει ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος κατάρρευσης». «Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές αυξάνονται σχεδόν εκθετικά», λέει. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν σε λίγες εβδομάδες αυτή η καμπύλη που ανεβαίνει χωρίς διακοπή επιβραδύνεται. «Προς το παρόν, μπορούμε να φιλοξενήσουμε όλους τους ασθενείς που φτάνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει -στα περισσότερα νοσοκομεία της Βαλένθια, όπου εργάζεται- το 100% της κανονικής χωρητικότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας. Είμαστε στο 90% εάν λάβουμε υπόψη όλα όσα μετατρέπονται σε ΜΕΘ, όπως κρεβάτια χειρουργείου», προσθέτει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή