H Tουρκία απαγόρευσε διαφημίσεις σε Twitter, Periscope, Pinterest

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 10:06
UPD:11:20
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας της Τουρκίας επέβαλε απαγορεύσεις διαφημίσεων στο Twitter, το Periscope και το Pinterest, στο πλαίσιο ενός νέου νόμου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Τρίτη στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο νόμος- επικριτές του οποίου λένε ότι σκοπό έχει να καταπνίξει τις φωνές των αντιφρονούντων- απαιτεί οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ορίσουν τοπικούς αντιπροσώπους για την Τουρκία. Τη Δευτέρα το Facebook ανακοίνωσε ότι θα ορίσει και αυτό τέτοιον εκπρόσωπο, ακολουθώντας άλλες εταιρείες. Σημειώνεται πως έναν μήνα πριν το YouTube της Alphabet είχε πει ότι αποφάσισε και το ίδιο να διορίσει αντιπρόσωπο.

Οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα λένε ότι οι απαγορεύσεις τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη. Το Twitter, η εφαρμογή live-streaming του, Periscope και η εφαρμογή διαμοιρασμού εικόνων Pinterest δεν προέβησαν άμεσα σε σχόλια.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στις αρχές να απομακρύνουν περιεχόμενο από τις πλατφόρμες τους, αντί να μπλοκάρουν την πρόσβαση όπως έκαναν στο παρελθόν. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμούς, καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται στις online πλατφόρμες, καθώς η Άγκυρα αυξάνει τον έλεγχο που ασκεί στα συμβατικά ΜΜΕ.

Τους προηγούμενους μήνες Facebook, YouTube και Twitter είχαν έρθει αντιμέτωπα με πρόστιμα στην Τουρκία. Οι εταιρείες που δεν τηρούν τον νόμο τιμωρούνται μέχρι και με μείωση bandwidth κατά 90%, πρακτικά μπλοκάροντας την πρόσβαση.

Προτεινόμενα για εσάς