Την απελευθέρωση των νοσοκόμων και του γιατρού ζητά από τη Λιβύη η Βουλγαρία

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 14:36
A- A A+

Να βρει σύντομα λύση ώστε να απελευθερωθούν οι πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο Παλαιστίνιος γιατρός κάλεσε τη Λιβύη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, μετά την επικύρωση της θανατικής ποινής που τους είχαν επιβληθεί για εσκεμμένη μόλυνση παιδιών με τον ιό του AIDS.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα ακυρώσει ή θα μετατρέψει τις θανατικές καταδίκες, ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγάμ.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου πως επιτεύχθηκε συμφωνία από το Ίδρυμα Καντάφι, μια φιλανθρωπική ένωση της οποίας προεδρεύει ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, με τις οικογένειες των παιδιών που προσβλήθηκαν από τον ιό και πέθαναν ή αρρώστησαν, πράγμα που θα επιτρέψει τη διευθέτηση της υπόθεσης.

Τη λύπη της για την εξέλιξη της υπόθεσης εξέφρασε η ΕΕ και ζήτησε επιείκεια από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για «ανησυχητική» ετυμηγορία, αν και δήλωσε πως «εξακολουθεί να πιστεύει» πως η υπόθεση αυτή θα έχει θετική έκβαση.

«Ελπίζω πως θα είναι δυνατό να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Συμβούλιο των 27 θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει αυτές τις νοσηλεύτριες και να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στη ζωή», πρόσθεσε μιλώντας στους Ευρωβουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή